Почетна » НУНС започео кампању – Водич за толерантно понашање политичара према новинарима

НУНС започео кампању – Водич за толерантно понашање политичара према новинарима

од Други Пишу
0 коментар

Независно удружење новинара Србије покренуло је кампању Водич за толерантно понашање политичара према новинарима у коме ће се, на примерима из свакодевне праксе, указивати политичарима како да се понашају према новинарима.

Кампања ће трајати наредне две недеље, када ће се свакодневно објављивати цртежи Марка Сомборца, уз пратећи текст, Радета Марковића, који ће на шаљив начин приказивати ситуације са којима се свакодневно сусрећу новинари .

Водич је замишљен као упутство како политичари треба у датим ситуација да се понашају, а како се заиста понашају. Код сваког примера наведен је и одговарајући члан Закона о информисању који објашњава ситуацију (пр члан 4. – јавно информисање је слободно и не сме да подлеже цензури). Водич се не односи само на политичаре, посланике, владајуће странке, већ на све политичаре у Србији, како би, заправо, морали да се понашају према новинарима.

 

Уједно, наредних дана ће изаћи Водич за толерантно понашање политичара, као брошура са цртежима, и члановима Закона, који ће се поделити свим одборничким групама у Скупштини Србије, с обзиром да је Скупштина постала место таргетирања свих људи који критички мисле. Идеја је и да Водич добију и одборницима на локалу.

Водич је замишљен као форма “10 заповести”, („не убиј новинара“, „не хапси новинара због његовог писања“, „не ударај новинара“, „не прети и не цртај мету новинару“, „не вређај новинара“, „не застрашуј и не малтретирај новинара“, „не хушкај људе на новинара“, „одговори новинару кад пита“…).

Шаљивих 14 цртежа, кроз пример из праксе, приказују како се понашају, а како би заиста требало да се понашају политичари у датим случајевима. Цртежи су прилагођени да се деле на друштвеним мрежама, уз хештег #водичзатолеранцију.

Разлог за покретање компање је константно бахат и приземни начин комуницирања политичара према сваком ко износи критичко мишљење, а посебно према новинарима када постављају питања на која не желе да дају одговоре. Представници владајуће коалиције новинарима су се обраћали са ниподаштавањем, вређањем, без одговора на постављено питање. Непосредно се на новинаре тако и вршио притисак. Често је тај начин комуникације садржао говор мржње, али и претње, таргетирања, што представља велику опасност за све појединце који имају различит став о неким важним друштвеним темама.

Нунс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × 4 =