Почетна » СЈ: Култура некажњивости злочина над новинарима на Западном Балкану

СЈ: Култура некажњивости злочина над новинарима на Западном Балкану

од admin
0 коментар

 

У Црној Гори случај рањавања истраживачке новинарке 2018. Оливере Лакић и даље представља велику опомену за све истражне органе у Црној Гори, с обзиром на то да ни након 3 године није добио судски епилог.

С друге стране, 30. октобра прошле године експлозивна направа детонирана је на капији албанског новинара Елдиона Ндреке док су његови родитељи, супруга и две ћерке били код куће, али срећом нико није повређен. То се догодило пре годину дана, а нико није приведен правди за овај напад.

Крајем септембра ове године у Босни и Херцеговини, члан Председништва Милорад Додик је у више наврата нападао медије чије му се извештавање није допадало, па је БН телевизију означио као „део удруженог злочиначког подухвата против Републике Српске“ и „највећих зликоваца у РС“… Додик и други политички функционери у БиХ никада нису одговарали за овакве јавне нападе на медије, који константно изазивају атмосферу несигурности и страха међу новинарима и угрожавају медијске слободе.

Почетком 2021. године новинар Висар Дурајуи са Косова физички је нападнут у близини свог стана. Починилац (починиоци) још увек нису приведени правди. Неуспех правде да расветли овај и све друге случајеве довео је до повећаног броја напада, претњи и узнемиравања новинара.

Током протеста у Скопљу, 27. априла 2017. године, који је касније резултирао упадањем националистичких демонстраната у зграду Парламента, нападнут је укупно 21 новинар, прећено им је или им је ометано извештавање са лица места. Основно јавно тужилаштво бранило је политичаре, а за неке од њихових нападача мере су предузимане по службеној дужности, након чега су уследиле затворске казне од стране кривичног суда. Иако је група новинара претходно у Тужилаштву дала изјаве о догађајима од 27. априла, нажалост још увек нема законског поступка против починилаца у којима су новинари оштећени, а предмети су и даље у судском лавиринту.

Дом српског новинара локалног медија „Жиг инфо“ Милана Јовановића запаљен је 12. децембра 2018. године. На срећу, и он И његова супруга су преживели, али је кућа изгорела до темеља. После скоро две године суђења, на почетку 2021, бивши председник општине Гроцка и члан владајуће странке Драгољуб Симоновић, полицајци Владимир Михаиловић и Александар Маринковић осуђени су на 12 и по година затвора због кривичних дела против опште безбедности. . Тренутно се чека правоснажна пресуда пред Апелационим судом. Суђење саучеснику Игору Новаковићу је раздвојено и за њега се води посебан поступак.

Проблем некажњавања напада на новинаре присутан је и у Хрватској. Пример је податак да је прошло више од годину и по дана од физичког напада у Сплиту на колегинице и чланице ХНД-а Ивану Сивро, сниматељку телевизије Н1 и Живану Шушак Живковић, новинарку Далматинског портала. Судски поступак против нападача на колеге још није почео.

Мрежа Саферјоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца, изражава дубоку забринутост због недовољне ефикасности полиције, тужилаштва и правосуђа у региону. Тражимо од њих да све ове случајеве процесуирају што је пре могуће.

Мрежа СафеЈоурналистс ће о овим случајевима обавестити све домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб – Тирана, 2. новембар 2021.

 

Удружење новинара Косова

 

Удружење новинара Македоније

 

Удружење БХ новинари

 

Хрватско новинарско друштво

 

Независно удружење новинара Србије

 

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар