Почетна » Одржан четврти протест против загађења ваздуха, грађани прошетали до Скупштине и Владе

Одржан четврти протест против загађења ваздуха, грађани прошетали до Скупштине и Владе

од admin
0 коментар

Повод окупљања јесу подаци који говоре да у Србији сваке године од загађеног ваздуха умре 15.000 људи и да се томе мора стати на пут.

За разлику од претходних окупљања, овог пута организатори су издвојили само један захтев, а то је да се поштује већ постојећи Закон о квалитету ваздуха.

То подразумева обавештавање јавности о вредностима загађења ваздуха на адекватан начин – путем локалних телевизија у тренуцима када је ваздух загађен, као и константно праћење индекса квалитета ваздуха на Првом програму Радио-телевизије Србије и да се у оквиру информативних емисија редовно подносе извештаји.

Међу окупљенима на протесту су и директор Крени-промени Саво Манојловић, новинар и кандидат за председника Срђан Шкоро, Добрица Веселиновић из „Не давимо Београд“ и други грађани и активисти.

На протесту су говорили људи из различитих крајева Србије. Гост из Ваљева рекао је да је ваздух у том граду прекомерно загађен више од 150 дана у току године.

Говорница из Горњег Милановца казала је да они у том граду удишу прекомерно загађен ваздух сваки дан, али да подаци говоре другачије јер се не мери количина пМ 2.5 честица. Додаје и да родитељи из Горњег Милановца стрепе због своје деце која, како каже, одрастају из инхалаторе. Људи су у том граду, додала је, изложени загађујућим честицама током целе године, а не само за време грејне сезоне.

При одржавању протеста у том граду прошле године власт их је, како каже, оптужила да “руше државу” због захтева да се мерна станица постави поред вртића.

Говорница из Шапца рекла је да је стање у том граду катастрофално. Додала је да је у том граду највећи загађивач фабрика минералних ђубрива Зорка Еликсир. Каже да инспекција није ушла у ту фабрику дуже од две године. Нада се да ће грађани ускоро да се пробуде и да ће институције почети да раде свој посао за који су плаћени. Додаје да је у Шапцу ваздух загађен више од седам месеци у току године.

Колона је затим кренула у шетњу ка Скупштини Србије, где су на кратко застали, а обратила им се и гошћа из Новог Сада, која је рекла да је и тај град веома загађен и навела пример новогодишње ноћи у којој је концентрација ПМ честица била преко 300. Додала је да је насеље Клиса најзагађеније у том граду због депоније која се налази непосредно поред.

Након тога окупљени су се упутили до зграде Владе Србије, где је протест и завршен.

Медији

Можда ти се свиди

Оставите коментар