Почетна » СУКОБ ИЗБЕГЛИЦА И ПОЛИЦИЈЕ Тонац РТС-а у Мађарској: Тукле су нас две групе полицајаца

СУКОБ ИЗБЕГЛИЦА И ПОЛИЦИЈЕ Тонац РТС-а у Мађарској: Тукле су нас две групе полицајаца

од admin
0 коментар

Тонски сниматељ Мирослав Ђурашиновић је, заједно са новинарком Јованом Ђуровић и сниматељем Владаном Хаџи Мијаиловићем, био у екипи РТС-а коју је у среду на Хоргошу претукла мађарска полиција

Тонски сниматељ Мирослав Ђурашиновић је, заједно са новинарком Јованом Ђуровић и сниматељем Владаном Хаџи Мијаиловићем, био у екипи РТС-а коју је у среду на Хоргошу претукла мађарска полиција. Ђурашиновић каже да су их, иако су се јасно идентификовали као представници медија, тукле две групе мађарских полицајаца.

Пре него што их је напала мађарска полиција, екипа РТС-а кренула је са мигрантима у тренутку када је полиција отворила део пролаза на граници.
„Сви су тада помислили да ће пропустити мигранте и да је све договорено. Кренули смо колега сниматељ и новинарка да забалежимо тај тренутак јер су мигранти срећни и задовољни узвикивали ‘Србија’ и ‘Мађарска’. Међутим, како смо прошли тај узани пролаз, наишли смо на кордон полиције који су били у пуној опреми, са шлемовима и осталом опремом за разбијање демонстрација“, рекао је Ђурашиновић за „РТС„.

Када је екипа РТС-а стигла до њих, мађарски полицајци су без икакве најаве кренули да бију и жене и децу и колеге и почели су да ударају по опреми.

„Иако је видљиво да имамо камере и микрофоне, очајнички смо викали да смо новинари, да смо РТС и да смо ту дошли по задатку. Међутим, наставили су да нас бију. Ја сам ухватио колегиницу, штитио је својим телом, али су нас они онда оборили и тукле су нас две групе полицајаца“, прича Ђурашиновић.

Како каже, полиција им је истог тренутка поломија микрофон и технику, када су лупали пендрецима по опреми. „Кад су сломили опрему, кренули су да бију нас“, прича тонац РТС-а.

Колеги Ђурашиновићу је поломљена десна шака и има хематоме по телу, повреде по абдомену и ребрима. „Кад се вратим у Београд, ићи ћу на даља испитивања“, додаје Мирослав Ђурашиновић.

Сниматељ Владан Хаџи Мијаиловић је задобио вишеструке ударце по леђима и по глави, чак у два наврата јер је остао између два кордона.

„Када је покушао да изађе са те мађарске територије, они су се вратили и поново кренули да га бију иако му је камера била разбијена, а он повређен. Искрено, не знам како смо успели да побегнемо јер су они ишли на то да нас онеспособе да останемо ту“, присећа се колега Ђурашиновић.

Мирослав Ђурашиновић се тонским снимањем бави већ 30 година, али каже да га је у јучерашњем инциденту изненадило то што полиција није најавила да ће да крене ка демонстрантима, као што обично ради.

„Сада није било отпора, није било најаве. Било је знакова узвика миграната јер су мислили да су их пустили. Без икакве најаве су кренули да бију“, рекао је колега Ђурашиновић.

(РТС)  Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар