Почетна » Клинч светских сила у Сирији

Клинч светских сила у Сирији

од admin
0 коментар

САД и Русија одмеравају војну моћ сукобљавајући се око власти у Дамаску. САД: Асад нема улогу у борби против ИД Русија: Уједињени фронт укључује Асада

ВЕРБАЛНИ дуели Вашингтона и Москве праћени су појачаним америчким и руским војним „билдовањем“ у Сирији. Док САД, Канада, Турска и заливске земље из ваздуха нападају положаје џихадиста Исламске државе у Сирији, а Француска се извиђачким летовима припрема за прве ударе, Русија у близини града Латакије позиционира седам тенкова Т-90 и артиљерију. На аеродрому је и око 200 руских војника за које Москва тврди да само пружају техничку обуку Сиријцима.

Москва и Вашингтон не споре се око акција против Исламске државе, већ око улоге сиријског режима у тој борби. У трећем телефонском позиву за 10 дана америчког државног секретара Џона Керија руском колеги Сергеју Лаврову, амерички шеф дипломатије је Москви ставио до знања да би настављена подршка Кремља председнику Асаду могла да погорша и продужи конфликт, и подрије „заједнички циљ у борби против екстремизма“. Лавров истиче потребу стварања уједињеног фронта борбе против терористичких група у Сирији, али само уз укључење власти у Дамаску.

Бела кућа саопштава да би САД волеле да виде конструктивно ангажовање Русије са међународном коалицијом против ИД у Сирији, пре него да Москва појачава војно присуство у тој земљи. Вашингтон упозорава да Асад нема никакву улогу у операцијама коалиционих снага против екстремиста. Обамина администрација је категорична да Асад мора да оде с власти.

С друге стране, председник руске Државне думе Сергеј Наришкин процењује да САД намерно дестабилизују ситуацију на Блиском истоку како би таласи избеглица преплавили Европу:

-Свима је јасно да су САД идеолог интервенција… Нисам присталица теорија завера, али се намеће питање да ли је баш Европа циљ оних који манијакалном упорношћу последњих година дестабилизују ситуацију у земљама северне Африке и Блиског истока – рекао је он. – Неко је сигурно предложио и знао да ће се реке избеглица, тих несрећних и угрожених људи који беже од смрти, упутити у богате земље ЕУ.

ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ

Аналитичар британског сервиса Би-Би-Си коментарише да руска подршка Асаду није толико залагање за опстанак сиријског председника, већ пре инвестиција у земљу где Москва може да одигра значајну улогу. Руски поглед у будућност Сирије, истиче се, далеко превазилазе Асадово присуство.

Д. САВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар