Почетна » Сутра протест због Генекс куле: „Обуставите продају, држава да објекат прогласи за јавно добро“

Сутра протест због Генекс куле: „Обуставите продају, држава да објекат прогласи за јавно добро“

од Други Пишу
0 коментар

Стечајни поверилац компаније Генералекспорт и управник стамбене заједнице Генекс кула Божидар Ставрић затражио је данас у отвореном писму премијерки Ани Брнабић, Заводу за заштиту споменика културе Града Београда и Дирекцији за имовину Републике Србије да обуставе продаје Генекс куле и да тај објекат држава прогласи за јавно добро.

„Молимо вас да обуставите продају непокретног културног добра и да по праву прече куповине преузмете објекат Стамбено пословни центар Генекс – Генекс кулу, и да на основу стручне јавне расправе од њега направимо јавно добро“, истиче Ставрић у писму председници Владе и двема ресорним институцијама на нивоу Града и Републике.

Ставрић наглашава да су продају пословне зграде Генекс куле „пратиле бројне афере, мафијашка смена судије, корупција, криминал, фалсификовање службених исправа, насиље и све што је могуће, не би ли се наместила продаја за 330 евра по квадратном метру за пословни простор у срцу Новог Београда“.

Молимо вас да се, до завршетка поступка пред Привредним судом у Београду, који се тиче непокретног културног добра Стамбено пословни центар Генекс и поступка пред Тужилаштвом за организовани криминал, продаја обустави, наглашава у писму Ставрић.

Истовремено, упућен је позив на протестну шетњу у недељу, симболично у 11:55, аутопутем од Газеле до Генекс куле.

На протест су позвани „грађани, народни посланици, запослени у култури, науци, просвети, уметности, образовању, медијима, здравству, правосуђу, адвокатури, војсци, полицији, САНУ, Српској православној цркви, привреди, пољопоривреди, синдикатима, спорту, Влади Репубике Србије, Дирекцији за имовину Републике Србије, Заводу за заштиту споменика културе града Београда и Србије“, али и амбасадори акредитовани у Београду.

„Предлажемо да Влада Србије до 8. марта откупи пословну зграду Генекс, која је већ споменик културе и да се свих 30 спратова испуни културним, научним и образовним садржајима. Ту би били музеји, галерије, бибилиотеке, концертне дворане, атељеи, биоскопи, етаже за децу, видиковац, ресторан, урбане баште, еко и зелене етаже, етаже здравља, органске хране и обновљивих извора енергије и све оно што би Србију вратило на културну, архитектонску и туристичку мапу Европе и света“, наглашено је у позиву на протест.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар