Почетна Друштво Таблоиди и теорије завере о невремену: ХААРП, отровне леденице, етничка киша…

Таблоиди и теорије завере о невремену: ХААРП, отровне леденице, етничка киша…

од Други Пишу
0 коментар

Суперћелијске олује, које су претходних недеља погодиле Србију, земље у региону и шире, однеле су више живота, направиле велику материјалну штету, али и покренуле нову туру теорија завера.

И то, махом, оних рециклираних, већ виђених, испричаних и много пута проверених, пише Истиномер.

Тако је дневни лист „Ало“ непогоде повезао са ковидом, „укидањем меса“, климатским пасошима, ратом у Украјини, а „Српском телеграфу“ је невреме послужило да подсети своје читаоце на приче о циклонима које су развили „зли научници“, као и о „тајном пројекту ЈНА за контролу временских прилика“.

Насловом „Познати аналитичар за Ало! изнео шокантне тврдње: СУПЕРОЛУЈА ИЗАШЛА ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ!“, дневни лист Ало! донео је нова сматрања познатог теоретичара завере Саше Боројевића, који се иначе представља као стратег и аналитичар јавног мјења. Текст је објављен само неколико дана након што је Боројевић на свом Фејсбук налогу суперћелијске олује довео у везу са пандемијом коронавируса.

„Некада епидемиолог, сада метеоролог! Некада ковид, а сада лед у облику ковида! Некада СЗО, сада WМО“, написао је, између осталог, Боројевић на свом Фејсбук налогу.

Уз фотографију којом првенствено инсинуира сличности у изјавама доктора Предрага Кона и метеоролога Ивана Ристића, он је додао и наводне „мере“ за „ослобађање ове суперћелијске пошасти“ и међу њих сврстао „укидање кеша“, „климатска закључавања“, „укидање меса и прелазак на цврчке“, „укидање слободе“…

У изјави за Ало!, Боројевић је, такође, настојао да потврди свој став о вештачки креираној олуји. Пошто су снажно невреме и град погодили и Италију, он је поделио и своја наводна сазнања од „колега“ из ове земље, који су „радили анализе и добили да се у леденицама од 1,7 килограма налазе алуминијум, баријум, стронцијум и још два тешка метала“.

 

Боројевић је од „колега из Италије“ стигао и до Хилари Клинтон, Доналда Трампа, рата у Украјини и Европске уније.

„Не постоји теорија завере, већ теорија намере, која је врло јасна, а своди се на неколико тачака. Јуче је Хилари Клинтон рекла да је Трамп финансирао климатске пројекте, а знамо да је Русија одбила такве пројекте, након чега је врло брзо избио рат у Украјини. С друге стране, ЕУ даје 1,1 милијарду евра свим земљама за борбу против климатских промена“, рекао је он за Ало!.

Проблематичне у овом случају нису само споне између Клинтон, Трампа, рата у Украјини и олујног невремена. Када је рекао „јуче“, Боројевић је, по свему судећи, мислио на твит Хилари Клинтон, у ком је она критиковала однос републиканаца према климатским променама. На основу неколико карактера Клинтонове, Боројевић је конструисао заверенички пакт између западних држава и њихову намеру да климу прилагоде себи, док Русија све то одбија и потом трпи последице.

 

О леденицама, конспиративно…

Једна од Боројевићевих тврдњи за Ало! је да би „леденице морале да буду само вода“.

„Моје колеге из Италије (истраживачи) су радили анализе и добили да се у леденицама од 1,7 килограма налазе алуминијум, баријум, стронцијум и још два тешка метала“, навео је Боројевић.

Проф др Александар Поповић са катедре за примењену хемију Хемијског факултета у Београду каже за Истиномер да свако ко говори о хемијском саставу леденица може да се позове на релевантан научни рад у коме су објављени резултати. Са друге стране, напомиње да не види ко би имао интерес да анализира леденице, с обзиром на то да је „то једноставније радити са кишом или снегом од кога потичу“.

„Ако под леденицама подразумевамо комаде леда који зими висе са кровова, одговор се заснива на пореклу атмосферске воде. Она настаје испаравањем воде са површине Земље. У моменту када испари, она је практично чиста вода и као таква долази у атмосферу. У атмосфери, током пада ка земљи, најчешће као киша, она ће спирати све оно што јој се нађе на путу – било да је гасовито или чврсто, односно честице које се могу наћи у атмосфери, укључујући аеросол. Када кап воде падне на површину или кров, она је онечишћена свиме што је спирала током понирања, ако је путовала кроз загађену атмосферу, биће ‘прљавија’, ако је путовала кроз мање загађену, неће бити чиста Х2О, али ће, у највећем броју случајева бити релативно чиста. Када киша (или снег), падне на кров, на њему и са њега ће се спирати још нешто, нема перфектно чистог крова, заледиће се као леденица након тога“, објаснио је Поповић.

Он је закључио да је тешко замислити леденицу која је састава као „чист Х2О, без икаквих премиса“.

Сви путеви воде ка ХААРП-у

У тексту дневног листа Ало! „Суперолуја изашла из лабораторије!“, машински инжењер Слободан Димитријевић наводи да се климатске промене „можда дешавају под утицајем ХААРП антена које треба да усмеравају сноп електрицитета ка јоносфери и изазивају кретање ваздушних маса, облака пуних воде, циклоне и тако даље“.

„Специјални додатак“ Српског телеграфа „Господари времена“ такође пише о томе да ХААРП може да мења климу у Тихом океану, али и у другим регионима света, мада без јасно наведеног извора.

Од манипулације климом, контроле људских умова и геоинжењеринга, ХААРП је за теоретичаре завере постао војна машинерија одговорна за неке од најразорнијих природних катастрофа.

У претходних 30 година, колико круже теорије завере о ХААРП-у, није приложен ни један релевантан доказ за изнете тврдње. У последњој серији оптужби на рачун ХААРП-а, управо се снимци суперћелијских олуја у Војводини прилажу као доказ да је управо геоинжењеринг „узрок“ невремена најављеног и за предстојећи викенд у Србији и Хрватској.

ХААРП (Хигх-Фреqуенцy Ацтиве Аурорал Ресеарцх Програм) је настао као заједнички пројекат америчких ваздухопловних снага и америчке морнарице 1993. године. Од 2015. године, контролу над програмом преузима Фаирбанкс Универзитета у Аљасци (УАФ).

Супротно тврдњама да ХААРП изазива климатске промене и неприродне временске системе, овај програм на свом сајту наводи да је циљ његовог истраживања да „дозволи научницима да боље разумеју процесе који се континуирано дешавају под природном стимулацијом сунчевог зрачења“.

На страници „честих питања и одговора“ у вези са програмом ХААРП, разоткрива се и теорија завере да његови инструменти контролишу временске прилике.

„Радио таласи у фреквентним опсезима које ХААРП емитује не апсорбују се ни у тропосфери ни у стратосфери – два нивоа атмосфере која производе временске прилике на Земљи. Пошто нема интеракције, не постоји начин да се контролише време. ХААРП систем је у основи велики радио предајник. Радио таласи ступају у интеракцију са електричним наелектрисањем и струјама и немају значајну интеракцију са тропосфером“, наводи се.

Ко „поседује“ време?

Српски телеграф преноси и изјаву политиколога Вилијама Ендгала да је „у јуну 1996. америчко ваздухопловство објавило извештај ‘Поседовање времена 2025’, у ком су наведене могућности геоинжењеринга да се изазову падавине или олује, изазове суша, елиминишу облаци, или чак промени глобална клима“.

На ову тему изнео је тврдњу и машински инжењер Слободан Димитријевић за Ало!.

„Америчка морнарица већ деценијама развија пројекат оружја који утиче на климу. Дали су себи задатак да 2025. године овладају могућношћу да мењају климатске услове на земљи“, изјавио је Димитријевић.

На сајту Одбрамбеног техничког информативног центра, као теренске активности Министарства одбране, објављен је извештај „Поседовање времена 2025“ . Извештај је припремљен и представљен у академском окружењу Одељења за одбрану академских слобода 17. јуна 1996. године.

Студија је осмишљена да буде у складу са директивом начелника штаба ваздухопловних снага за испитивање способности и технологија, које ће бити потребне Сједињеним Државама да остану доминантне ваздушне и свемирске снаге у будућности.

Међутим, извештај садржи „дисцлаимер“ или одрицање од одговорности. У њему се наводи да су изражени ставови искључиво ставови аутора и да не одражавају званичну политику и став ваздухопловних снага Сједињених Држава, Министарства одбране или владе Сједињених Држава.

Зли научници и „етнички опредељена“ киша

Главни саговорник Српског телеграфа на тему циклона у додатку био је професор Велимир Абрамовић. Уз напомену овог листа да „чувени професор Абрамовић тврди да зна ко и како на вештачки начин креира временске непогоде“, у самом тексту наводи се да је он још „пре девет година указао да зли научници играју опасне игре с временом“.

Посебан осврт био је на поплаве које су се у Србији догодиле 2014. године. „Циклон који је поплавама разорио Србију и српски део Босне вештачки је изазван“, цитирао је Српски телеграф Абрамовићеве речи из 2014. и истакао да професор тврди да постоје „чврсти докази“ који поткрепљују његову тезу.

„У прилог своје тезе Абрамовић је навео и овај аргумент – Нису то биле капи, већ млазеви, јасно концентрисани тачно над српском територијом. Откад је киша етнички опредељена?“, навео је Српски телеграф у тексту у ком се временске неприлике повезују и са научником Николом Теслом и његовим изумом који „изазива олује и доноси потопе“.

Метеоролошка анализа временске непогоде коју је изазвала обилна киша у мају 2014. године, коју је израдио Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ), побија завере сковане у вези са разорним поплавама.

У анализи се као главни узрок обилних падавина, које су на неким локацијама у Србији и Босни превазишле „трећину укупних годишњих падавина“, наводи „неуобичајено споро премештање дубоког циклона“ преко Балканског полуострва и Панонске низије.

„Поред тога, у сливним подручјима Србије и Босне претходио је изузетно влажан период, тло је било засићено водом, а обилне падавине су повећале нивое подземних и површинских вода и условиле ерозије и клизишта“, стоји у анализи.

Када је реч о количини падавина, РХМЗ истиче да је је киша падала непрекидно од 14. до 16. маја.

„Количине падавине биле су рекордне, у већини крајева су се кретале од 60 мм до 120 мм (што је знатно више од просечних вредности за месец мај), у западној Србији од 175 мм до 225 мм, а у сливовима Јадра и Колубаре прелазиле су 250 мм“, подаци су ове метеоролошке анализе.

РХМЗ је истакао да су у овом тродневном периоду „срушени сви дотадашњи падавински рекорди, што довољно говори о екстремној дубини циклона“.

А да киша није етнички опредељена, говоре и други налази Републичког хидрометеоролошког завода. Наиме, обилних падавина било је и у источној Хрватској (око 100 мм), и Босни (Бјељина 190, Зворник 192) , (Градачац 195, Тузла 253 мм).

„Господар кише“ – тајно или јавно „оружје“?

У специјалном додатку „Господари времена: Ко се игра бога и мења климу“, Српски телеграф поново је објавио текст из 2018. године о „тајном пројекту који је развила ЈНА“, којим је Југославија имала за циљ да успостави контролу над временским приликама.

До детаља о овом „пројекту“ Српски телеграф је, како стоји у тексту, дошао у „војним круговима“, саговорник је анониман, а додатну дозу мистицизма овом „открићу“ дао је и наводни назив пројекта – „Господар кише“.

Корени „Господара кише“ везују се за ЈНА, најдаље се одмакло „у разбијању облака и спречавању кише деловањем специјалним супстанцама“, а како додаје Српски телеграф, стручњаци Војске Србије су „успели да развију пројекат до краја“.

„Није било нимало лако овладати техникама ефикасног разбијања кишних и градоносних облака када је то неопходно. То ни дан-данас не могу ни војске много развијенијих земаља. Ипак, на крају је остварен резултат, а систем је први пут, да тако кажем, званично испробан и употребљен у октобру 2014. године, када је Владимир Путин био у посети Србији“, речи су човека ког је Српски телеграф представио као „високог старешину војске“, који је „до пензионисања био међу официрима задуженим да дају логистичку подршку тајном пројекту“.

Пре пет година, када је текст први пут објављен, њиме се бавио и портал Раскрикавање.рс, за који је говорио и војни аналитичар Александар Радић.

„Бавећи се темама безбедносног карактера, за такав спектакуларни пројекат контроле времена никад нисам чуо, нити да је било ко поменуо да постоји нити да се неко бави тиме. Таквих пројектила односно ракета нема“, рекао је Радић тада за Раскрикавање.

Овај портал подсетио је и да се тог дана, за који се везује деби „Господара кише“, одржала војна парада у Београду. Паради је присуствовао и председник Русије Владимир Путин, а током церемоније под прилично облачним небом, почео је и јак пљусак.

Српски телеграф је, напомиње портал Раскрикавање, ипак имао објашњење.

„Тада су наши стручњаци поменутом специјалном методом растерали облаке и спречили кишу изнад главног града у време када је смотра требало да почне. Гости, међу којима и Путин, као и публика, ипак су морали да се склањају од кише или кисну, али разлог није неефикасност ‘Господара кише’, већ то што је церемонија каснила два сата јер је каснио долазак руског председника. Ипак, та прослава Дана ослобођења Београда у Другом светском рату показала је да је Војска Србије развила делотворан начин на који може бар на извесно време да управља временским приликама“, навели су у Српском телеграфу.

Foto Pixabay/1195798 (ilustracija)

Истиномер/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар