Почетна » „Велики школски час“ у Крагујевцу је променио термин: Сећање на стрељане ђаке мора да порани због „једног човека“

„Велики школски час“ у Крагујевцу је променио термин: Сећање на стрељане ђаке мора да порани због „једног човека“

од Други Пишу
0 коментар

Почетак “Великог школског часа” најављен је за 11 сати, па напрасно померен на 10.30. Крагујевчани се питају “коме ли се толико жури?” алудирајући на “важне госте” који ће можда присуствовати манифестацији.

Традиционална антиратна и комеморатвна манифестација Велики школски час, од првог одржавања у таквом облику 1964. године, увек је почињала 21. октобра у 11 сати и трајала 45 минута.

Ове године неће бити тако.

Термин почетка Великог школског часа промењен са 11 сати на 10.30 и то само четири дана уочи одржавања.

Градска управа је на свом сајту још 3. октобра објавила програм и сатницу комеморативног сећања на недужне цивиле стрељане у Шумарицама 1941. године, где је и званично назначено да Велики школски час почиње у 11 сати.

Сада су се огласили штурим саопштењем да “Спомен парк ‘Крагујевачки октобар’ и Град Крагујевац обавештавају јавност да ће у суботу, 21. октобра Велики школски час на коме ће бити изведена поема ‘Шум, Шумарице’, писца Драгана Цвијетића у режији Марка Мисираче почети у 10.30”, без навођења конкретног разлога измене сатнице.

Оваква одлука разбеснела је Крагујевчане који деценијама негују сећање и одају почаст недужно стрељаној деци и грађанима, коментаришући да “овој власти ништа није свето” и да је померање сатнице “изругивање свим жртвама”.

Иначе, на билборду испред Градске управе је истакнут комплетан програм Октобарских свечаности, где је између осталог Велики школски час у свом уобичајеном термину од 11 сати.

То само потврђује да је одлука о промени сатнице донета изненада и да није била првобитно планирана.

Да ли је “важан гост” Александар Вучић?

Грађани се на друштвеним мрежама питају “ко има толику моћ” да промени нешто што се у Крагујевцу скоро шест деценија одржава у истом термину.

Иако градски званичници не дају конкретна објашњења због чега се помера термин Великог школског часа, јавност у Крагујевцу увелико бруји да је “све то због Вучића”.

За сада се засигурно зна да је за суботу 21. октобар, у званичну посету Србији, најављен долазак “велике петорке” задужене за дијалог и решавање “косовског питања” која ће се састати са државним врхом, односно председником Александром Вучићем.

Крагујевчани су “сабрали два и два”, па у померању почетка Великог школског часа не виде ништа друго, до “Вучићеве намера да буде на оба места”.

Свему томе иду у прилог и незваничне информације да ће комплетан програм, који одувек траје један школски час, односно 45 минута, овога пута бити скраћен на 30 минута.

Извор ФоНета из Спомен-парка Крагујевачки октобар, рекао је да је на тај начин “оскрнављено сећање на невине цивилне жртве фашистичког стрељања у јесен 1941. године”.

“То је својеврсно изругивање жртвама и њиховим потомцима и скарадно банализовање тог трагичног догађаја”, пренео је ФоНет изјаву једног запосленог.

“Оно што је сигурно, ко год да је правио измене и промене на само четири дана пре одржавања манифестације, урадио је то незаконито, заобилазећи Спомен-парк Крагујевачки октобар, који је једини надлежан за тако драстичне промене”, рекао је извор ФоНета.

Новинарка и потомак стрељаних: Ова традиција не сме да се наруши

Гордана Јоцић, крагујевачка новинарака за Нова.рс каже да је лично и професионално узнемирена због овакве одлуке и категорично тврди да је Велики школски час “специфична традиција која не сме да се мења”.

У Шумарицама је 1941. године стрељан Горданин прадеда, а деда је био у групи талаца који су преживели стрељање.

Као потомак невино настрадалих, она данас води НВО Центар за изградњу мира, а уписала је и Студије холокауста при Центру за студије сећања које су недавно основане на Универзитету у Крагујевцу.

“Ово нарушавање традиције је потпуно бесмислено. Комеморација може жанровски да се мења, да се модернизује, али да се помера термин, да се скраћује час, томе се оштро противим. Увек се знало да је молебан у 10.30, а Велики школски час у 11 сати и не подржавам никакво скраћање. Школски час траје 45 минута, то није много, сви могу да издрже. Ако је разлог телевизија, не можемо ми да се прилагођавамо телевизији, него телевизија догађају. Ако је разлог долазак делегације, па извините, то је једном годишње од 11 сати, па нека се навикву. Питам, ко је био толико инелигентан да донесе овакву одлуку”, револтирано каже Гордана и подвлачи да се овакве ствари “не раде код манифестација које обележавају специфичне догађаје”.

Велики школски час крај споменика стрељаним ђацима у Шумарицама, у континуитету се одржава од 1964. године.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Александра Петровић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар