Почетна » Концерт пријатељства Грчке и Србије: Из Гроцке стигле српске традиционалне песме (ФОТО и ВИДЕО)

Концерт пријатељства Грчке и Србије: Из Гроцке стигле српске традиционалне песме (ФОТО и ВИДЕО)

Након грчких школа представила се група певача Основне музичке школе „Невена Поповић“

од Жиг Инфо
0 коментар

У понедељак, 3. априла 2023. године, у свечаној сали Музичке школе „Станковић“ уприличен је свечани концерт у част пријатељства Грчке и Србије.

Учесници концерта су били Средња музичка школа „Georgios Papageorgiou“ и основне музичке школе „Konstatinos&Eleni Papamikolau“ из Сиатисте (грч. Σιατιστα), регионалнa јединицa Козани, грчка регија Воио, Основна музичка школа „Невена Поповић“ и Средња музичка школа и домаћин дружења „Станковић“.

На концерт је дошао велики број пријатеља из Грчке, од градоначелника комплетног округа Воио, главних стожера регије Воио за средње и основно образовање, председника општине Сиасита, директора средње и помоћнице директора за основно музичко образовање, представника Конзулата Грчке у Србији, велики број професора и ученика.

Након поздравних речи добродошлице и обраћања градоначелника регије Воија и директора школа започео је концерт наступом ученика музичке школе „Konstatinos&Eleni Papamikolau“ сплетом од 5 традиционалних грчких игара и игара из Западне Македоније. Наступ су зачинили заједничким извођењем, грчких и српских ученика, познате грчке игре „сиртаки“. Након овација публике и обостраног задовољства и добре забаве током учења корака и скакутања уз музику, уследио је наступ средње музичке школе „Georgios Papageorgiou“, који је извео 7 грчких песама, како традиционалних тако и уметничких, уз плес и клавирску пратњу. Извођењу сваке нумере наших грчих пријатеља претходило је објашњење на енглеском језику, како су игре и песме настале, шта симболички значе, када се изводе и певају.

Након грчких школа представила се група певача Основне музичке школе „Невена Поповић“ која је за ову прилику припремила српске традиционалне песме из западне Славоније, Црне Горе, Призрена и јужне Србије. За госте су изводили песма „на глас“, „на бас“ и песме уз инструменталну пратњу наставника школе. Ученице ОМШ „Невена Поповић“ су за ову прилику припремиле наставнице српског традиционалног и групног певања: Ана Јовановић, Катарина Рудић и Исиодра Арсић, док су инструменталну пратњу чинили наставници: Јована Стајић, Тијана Јовев и Милош Зубац. Ученице које су представиле нашу школу су: Вишња Димитријевић, Хелена Ђуричић, Милица Николић, Ана Маркоски, Емилија Ђорђевић, Ања Главоњић, Василија Николић, Катарина Недељковић, Ана Миленковић, Миона Чкоњовић, Драгана Ђорђевић, Милица Симић, Милица Петровић, Анђела Маторчевић.

Финални део концерта био је намењен домаћинима овог дивног сусрета – Средњој музичкој школи „Станковић“, чији је хор, под руководством диригента Јелене Радуновић, извео српску духовну музику Стевана Ст. Мокрањца, Александра Спасића и Петра Коњовића.

Да је познанство и заједнички концерт протекао изнад очекивања говори и чињеница да су договорене заједничке активности следећег пролећа у Грчкојм каже директорка ОМШ „Невена Поповић“, Др Бранка Ивковић-Петронић.

  • Ученици наших школа су се упознали са другарима из Сиатисте, мало проћаскали и свакако се добро забавили. Нова познанства шире пријатељства и стварају неке нове видике и погледе на живот и свет. Верујемо да ћемо им следеће године у њиховом граду припредити право музичко уживање и много боље их упознати са српском традицијом и баштином. Хвала директорки МШ „Станковић“, мр Вањушки Мартиновић, што нас је позвала да са једном од најстаријих школа у Србији представимо заједничким снагама на најлепши начин уметност наше земље, истакла је директорка ОМШ „Невена Поповић“, Др Бранка Ивковић-Петронић.

Напомена: Кликните на број видеа, како би одгледали све

 

 

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар