Почетна » Завршен приручник за наставнике “Поход на мјесец” по приповетки Бранка Ћопића

Завршен приручник за наставнике “Поход на мјесец” по приповетки Бранка Ћопића

од admin
0 коментар

 

Како наводи једна од чланица иницијативе “Поход на мјесец” Ана Пејовић припрема приручника била је изазовна и креативна, а цео тим се упустио у нову област промишљања шта је књижевно дело, чему служи, и шта се деси кад оно, како каже, уместо да буде циљ, постане средство у развоју критичког размишљања и поимања код школске деце.

 “У изради приручника учествовали су пре свега наставници српског језика и књижевности Марија Димитријевић и Жељко Тешић, који су поставили основе методолошког рада и исписали цео приручник, као и илустраторка и дизајнерка Ана Петровић, која га је графички уобличила и дала смернице како се он може креативно користити, уз минималне услове – папире, оловке и отворени простор. Ту су такође биле и уреднице Јасминка Петровић, наша позната списатељица за децу, као и Ана Пејовић, менаџерка у култури и преводитељка”, наводи Пејовићева.

 Приручник је замишљен као позив на истраживање и креативност. Он даје смернице и идеје, али оставља и наставницима могућност да сами дограде или промене садржај.

 “Он за полазиште има приповетку Поход на Мјесец писца Бранка Ћопића, која се обрађује у петом разреду основне школе. Циљ му је да се повеже садржај из више наставних предмета кроз рад на књижевном тексту, зарад развијања међупредметних компетенција. Другим речима, он показује како се једно књижевно дело може обрадити из различитих углова и предмета, који могу повести читаоце у различитим смеровима, у складу са њиховим интересовањима и способностима. Примера ради, ова приповетка бави се и Месецом и другим планетама, али и питањима породице и међуљудских односа, који спадају у наставу грађанског васпитања и тако даље”, истиче Пејовићева.

 На приручнику су радили неколико месеци. Пре него што су аутори почели само писање текста, радили су истраживање везано за присутност и начине обраде дела Бранка Ћопића у школама у Србији, као и квалитет тог рада.

 “Сам текст обухвата три целине, припремну фазу, интерактивну игру и Бранков кутак, и он постепено води наставнике кроз сегменте рада, као и даје идеје и смернице за реализацију дела који смо назвали интерактивна игра. Осим наставника, он може послужити и библиотекарима, као и другим људима укљученим у рад с децом, драмским педагозима, уредницима итд. Приручник је у онлине формату, али га је лако и једноставно и одштампати, па се може користити на оба начина. Приручник можете наћи на сајту овде”, додаје она.

Да реализују своју идеју и приручник учине доступним свима успели пријавом на сајт промени.рс, за који су сазнали путем друштвених мрежа. Сматрали су да њихова иницијатива одговара условима конкурса и одлучили су да се пријаве.

 “Добили смо и материјалну и саветодавну помоћ, кроз менторски рад који нам је доста користио како у самом промишљању овог пројекта, тако и у смерницама за даљи рад”, каже Пејовићева.

 Иначе, приручник “Поход на мјесец” рађен је у онлајн формату и сви који желе да га прочитају могу га пронаћи на сајту образовањеикултура.рс. Радионице из приручника намењене су деци од 10 до 12 година, а предлог је да се организују на отвореном или у сали за физичко.

Foto: Obrazovanje i kultura

www.мирц.рс    Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар