Почетна » Бебе остају без неге: Затвара се једини Беби сервис у Београду

Бебе остају без неге: Затвара се једини Беби сервис у Београду

од admin
0 коментар

Како незванично сазнајемо, једини државни „Беби сервис“, који постоји од 1988. године биће затворен.

Једини „Беби сервис“ у Београду постоји од 1988. године и његови оснивачи су Град Београд, Национална служба за запошљавање и П.У. „Дечји дани“.

Руководилац сервиса, Рузмилка Ђотуновић, каже да је јако забринута јер је чула да ће сервис ускоро бити затворен.

– Потреба за овим видом збрињавања деце је све већа у овом времену с обзиром да ми бринемо о деци која не могу бити обухваћена другим облицима збрињавања. Пре свега мислим на бебе до једне године и децу са посебним потребама. Заинтересованост корисника је велика па чак постоје и листе чекања – каже она.

У Београду сем „Беби сервиса“ не постоји други центар који се бави негом беба до шест месеци, као и узраста од шест до 12 месеци.
Овај сервис негује 50-оро деце старости од 12 до 24 месеци, до 36 месеци још 10-оро, а укупно 162 бебе предјасленог и јасленог узраста. Најмањи број деце је вртићког узраста (од 3 до 7 година) и њих је 24-оро. Што се тиче школске деце, њихов број није велик и њих је само 18-оро.

– Ако бисмо ово преточили у математички оправдана средства, Град Београд би платио много више да су ова деца у вртићу или у центрима за специјалну негу и подршку, него што је цена коштања нашег сервиса. Град би издвојио средства на месечном нивоу за 216 корисника, и то без 18-оро деце школског узраста. На годишњем новоу та сума износи 50.666.400 динара за потребе плаћања приватних вртића – додала је Ђотуновић.

Такође, сарадници Беби сервиса негују 30-оро деце са посебним потребама.

У овом моменту 210 сарадника сервиса је запослено и нису на терету граду Београду као незапослена лица.

Основни циљ програма сервиса је подршка породици у збрињавању детета у одсуству (и присуству) родитеља, нези и превентивно-здравственом раду, као и одговарајућем васпитно-образовном раду, а да ли ће овај сервис и његов племенити циљ опстати и даље је неизвесно.

Ст. Ђурић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар