Почетна » Роми без куће, посла и папира

Роми без куће, посла и папира

од admin
0 коментар

Најбројнија национална мањина у Србији прославља данас свој дан, процене су да их у Београду живи скоро 110.000. Лоше образовање представља, такође, један од горућих проблема

СВЕТСКИ Дан Рома, највећи број припадника ове националне мањине у Београду дочекује без личних докумената, здравствене заштите, имовине и шансе за запослење. Званични подаци говоре да у престоници живи 36.000 Рома, али се процењује да их у ствари има око 110.000!

– Нажалост, становање је и даље највећи проблем ромске заједнице у Београду – каже за „Новости“ Јован Дамјановић, председник Светске организације Рома у Србији. – Више од 90 одсто припадника наше националне мањине живи у нехигијенским, дивљим насељима. Градска управа обезбеђује социјалне станове, међутим, они су доступни само врло малом броју породица.

Образовање, је, такође, један од кључних проблема Рома. Тек једна трећина њих је завршила основну школу, средње образовање има 11,5, а факултетско тек 0,7 одсто.

– Роми се налазе у једном зачараном кругу – објашњава наш саговорник. – Добар део деце не иде у школу, јер њихови родитељи немају лична документа, нити стално место боравка. Пошто остају необразовани, у већини случајева, немају никаву шансу за запослење и тако се врте у круг.

ЖИВЕ У ОКО 150 ДИВЉИХ НАСЕЉА

ИАКО никада нису званично побројана, процењује се да у Београду постоји око 150 нехигијенских, дивљих насеља, у којима, у највећој мери живе, управо Роми.

САКУПЉАЧИ СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА

ПРЕМА подацима Завода за статистику, 59 одсто Рома ради на пословима чишћења и сакупљања секундарних сировина, око 11 одсто су возачи и занатлије, а 9,9 се бави пољопривредом.

М. Љ. ПОПОВИЋ   новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар