Почетна » Београд: Нема доручка без 80 динара

Београд: Нема доручка без 80 динара

од admin
0 коментар

Велики број Београђана за први и најважнији оброк најчешће бира кифле и јогурт. Разно пециво, пахуљице или оброк у ресторану, избор зависи од дубине џепа као и опредељења

КАД „закрчи“ стомак у јутарњој јурњави ка послу, опијени мирисом свежег пецива многобројних пекара на градским улицама, ужурбани Београђани најчешће похрле да у њима утоле глад. Пециво и јогурт, кажу продавци, најчешће се купују као први оброк, а њено височанство „кифла“ данас има на десетине варијација, па је избор понекад баш тежак. Они који могу да приуште доручак у неком од барова и ресторана, мораће да одреше кесу а онима са плићим џепом остаје да се снађу како знају и умеју.

Платежна моћ Београђана, према речима пекара, је опала. Осети се то најбоље у њиховим касама, међутим потреба за храном извуче и последњи динар из новчаника. Познато је да је доручак најбитнији оброк у току дана, међутим, у брзом ритму, какав влада у престоници, често се купује храна на путу до посла. Традиционално, кифла и јогурт у пекари најчешћи су избор Београђана.

– Похрле људи од раног јутра, али највећа гужва буде око пола девет, па до десет – каже Милена Петровић из старе пекаре у Чумићевом сокачету. – Поред обичне кифле и штапића, па све чешће и интегралних кифли, највише се купује пужић са сиром и наравно, неизоставни део доручка – јогурт у чаши.

Како обична, у полумесец савијена кифла кошта од 20, па до 40 динара, толико иста од интегралног брашна и са семенкама, уз јогурт, овај једноставан доручак кошта од 45, па до 70 динара. Увијено пециво звано „пуж“ са додатком сира стаје у просеку око 50 динара, лиснате „паштете“ око 40, док ће сладокусци за чоколадне кроасане или оне са џемом издвојити од десет до 30 динара више.

Они којима је потребан мало калоричнији доручак бирају богатија, пунија пецива, пите и буреке. Пица кифле, мрежице са печеницом, кроасани са качкаваљем коштају од 70, па и прелазе цифру од 100 динара, а парче пице од 80, па до 200 динара. Ако се томе дода и јогурт, који кошта од 20 па и више од 50 динара са пробиотским културама, цена доручка прелази 200 динара.

Они који себи могу да приуште доручак у неком од кафића и ресторана, омлет ће платити у од 200 па до 400 динара, док цена расте како оброк постаје разноврснији.

МОДЕРНИ ОБРОЦИ СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ

СВЕ чешће се Београђани одлучују да доручкују здраво, па им добро дођу различите пахуљице које су у последње време преплавиле наше тржиште. Овсене каше са различитим укусима за које је потребно само мало вреле воде коштају од 55, па до 80 динара по кесици, али ће они навикнути на обилније оброке, убрзо потражити ручак. Популарни „мусли“ у маркетима се може купити и у чашама у које је потребно ставити млеко или јогурт, па овакав, већ дозирани доручак кошта око 200 динара.

В. РАДУЛОВИЋ  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар