Почетна » Проверите да ли вас је банка преварила

Проверите да ли вас је банка преварила

од admin
0 коментар

Народна банка Србије објавила калкулатор за грађане којима су банке наплатиле више рате за кредите. Београђанину М. В. три године обавеза била 5.000 динара већа. Морају да му врате 180.000

КОЛИКО пара су задуженима у страној валути закинуле поједине банке до доношења Закона о заштити корисника финансијских услуга крајем 2011. године, од сада може поуздано да се израчуна. На свом сајту Народна банке Србије, јуче је инсталирла калкулатор, па је рачуница веома једноставна.

Неке банке су годинама грађанима зарачунавале веће камате на кредите у швајцарским францима и еврима, иако за то нису имале ниједан разлог. Оне су у време финансијске кризе повећавале своје марже и неколико пута, једнострано и без икаквог објашњења. Анекси уговора су садржавали само клаузулу да се цена зајма подиже због пословне политике. Одлуком Народне банке Србије се томе стало на пут, а од јуче на сајту ове институције сваки грађанин може сам да израчуна за колико је закинут.

Тако, на пример, за износ кредита од 68.990 франака који је Београђанин М. В. узео 31. јануара 2008. године на 25 година, рата му је пре једностраног повећања камате била 21.300 динара. Када је банка подигла своју маржу, рата му је била већа за 5.426 динара. Овај износ банка је узимала све до доношења Закона о заштити корисника финансијских услуга крајем 2011. године, односно готово три године. У овом случају, банка би требало свом клијенту да врати готово 180.000 динара.

Како Централна банка наводи, банке су дужне да сваки појединачни уговор о кредиту отплати, без обзира на страну валуту у којој је тај зајам узет, утврде колико је више од клијента узела на основу самоиницијативног повећања камате. Они су мењали своје марже „у складу са пословном политиком банке, општим условима пословања или променљивим тржишним условима…“ Ово се односи на период од тренутка једностраног повећања камате до почетка примене закона у новембру 2011. године.

– Предуслов за коришћење калкулатора је да корисник кредита зна вредности основних параметара чији је унос неопходан за обрачун – наводе у НБС. – Попут датума када је банка у којој корисник има кредит повећала једнострано каматну стопу, променљиве вредности фиксне марже или номиналне вредности каматне стопе… Тако је на пример, у калкулацији потребно навести датум одобрења кредита, првобитно одобрен износ кредита, рок отплате кредита, тип првобитно уговорене каматне стопе, тип референтне каматне стопе, висину фиксне марже…

Осим овог калкулатора, на сајту НБС постављен је и калкулатор за грађане који желе да своје кредите у швајцарцима пребаце у евре или да се одлуче за један од четири модела решења проблема у отплати зајмова узетим у францима.

ВЕЋИНА УМАЊИЛА ГЛАВНИЦЕ

– ВЕЋИНА банака је до дана објављивања одлуке НБС већ обавила одређено умањење главнице кредита по основу привремене отплате својим корисницима, тако да ће нумерички ефекат добијен коришћењем овог калкулатора у пракси бити мањи од приказаног – кажу у НБС. – Овај калкулатор показује пун износ средстава које су банке више наплатиле од корисника кредита по основу повећања неодрживих елемената променљиве каматне стопе у периоду од једностраног повећања камате до почетка примене Закона о заштити корисника финансијских услуга.

С. МОРАВЧЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар