Почетна » ВРТИЋИ “ОБАВЕЗУЈУ” РОДИТЕЉЕ: Траже чак и хигијенски материјал!?

ВРТИЋИ “ОБАВЕЗУЈУ” РОДИТЕЉЕ: Траже чак и хигијенски материјал!?

од admin
0 коментар

Нека обданишта обавезују родитеље да буду и донатори, а „заборавне“ опомињу на огласним таблама. Славко Гак: Маме и тате нису у обавези да ишта доносе у вртић

ЈАВНА је тајна да су, у већини београдских вртића, родитељи у „обавези“ да купе паковање влажних марамица и пластичних чаша, једном месечно. Има и оних предшколских установа које на огласној табли објављују имена деце чије су маме и тате испуниле „домаћи задатак“. Из Секретаријата за образовање и дечју заштиту, пак, поручују родитељима да нису у обавези да купују било шта од средстава за хигијену.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, буџетом за предшколско образовање за 2018. годину, предвиђено је издвајање износа од 12,2 милијарде динара за рад 314 београдских вртића, у којима борави око 60.000 деце.

– То укључује капитално одржавање објеката, плате запослених, плаћање свих комуналија, куповину опреме за предшколско образовање, намирнице за исхрану деце, хигијенског материјала… – наводи Гак. – Примера ради, за хигијенски материјал за све предшколске установе издвојено је 117,3 милиона динара, за материјал за образовање, културу и спорт 81,9 милиона динара, за намирнице се издваја 1,1 милијарда динара у овој години.

Гак истиче да директори предшколских установа, на основу својих потреба, планирају неопходне залихе свих материјала. Већина хигијенског материјала набавља се централизованом јавном набавком, на основу исказаних потреба.

– Уколико постоје посебни захтеви родитеља, директори су одговорни да, у договору са васпитачима конкретног вртића и савета родитеља, одобре доношење хигијенског материјала који није обухваћен исказаним потребама у вртићу – наводи градски секретар. – Њихова је обавеза да се старају да деца у вртићима имају све што је неопходно, и родитељи нису у обавези да било шта од хигијенског материјала доносе у вртиће.

НЕМА ПРИЈАВА

Иако су се редакцији „Новости“ јављали родитељи који тврде да у појединим вртићима постоје спискови на којима се „етикетирају“ они који нису донели оно што је траженo, надлежни нису добили ниједну пријаву.

– Нисмо добили пријаву да је било ко од родитеља „етикетиран“ – каже Гак. – Свакако не подржавам да се од родитеља било шта тражи.

Б. Борисављевић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар