Почетна » ТРИ ЋУФТЕ НА ОСМОРО ДЕЦЕ Мајка се жалила на лоше услове у вртићу, директорка ћутала, па БАХАТИ ОДГОВОР грешком послала „Блицу“

ТРИ ЋУФТЕ НА ОСМОРО ДЕЦЕ Мајка се жалила на лоше услове у вртићу, директорка ћутала, па БАХАТИ ОДГОВОР грешком послала „Блицу“

од admin
0 коментар

Једна мајка чији је двоипогодишњи син два месеца похађао вртић у Жаркову пожалила се редакцији „Блица“ рекавши да јој је дете гладовало и било дискриминисано. Због жалби неколицине родитеља, ову установу посетила је и градска просветна инспекција и утврдила да није било неправилности, али покушај добијања одговора од директорке, која је грешком послала мејл нама уместо адвокату, и остала глува на наше позиве, оставиће вас без текста.

Мајка дечака који је похађао један вртић у Жаркову (име познато редакцији) испричала је да су проблеми кренули већ на самом упису. Наиме, према њеним тврдњама, директорка, по професији психолог, покушавала је да је убеди да њен син има поремећај понашања и пажње, те да „не прима децу са посебним потребама“.

– Шчепала је мог сина за рамена, оборила на колена и викала: „Погледај ме“. Дете се наравно уплашило, отимало се, па сам га узела за руку и одвела на процену по њеној препоруци. Посетили смо дефектолога, логопеда и психолога који су утврдили да је дете способно за колектив и да је једини проблем то што му касни говор. Потом је уписан, али смо обоје у међувремену навукли страх од вртића. Поред тога, деца су гладовала јер су делили три ћуфте на осморо деце – прича Д. М. која је свог сина након два месеца исписала из ове установе.

Осим ње, још неколицина родитеља била је незадовољна третманом својих малишана у жарковачком вртићу због чега су позивали инспекцију, а неки од њих су, како кажу, поднели и тужбу.

Међутим, из Секретаријата за образовање и дечју заштиту објашњавају да је инспекција утврдила да ништа од наведеног није тачно.

– Просветна инспекција Града Београда је била у ванредној контроли поменуте установе у августу и констатовала да наводи нису истинити. Вртић је обишла и Санитарна републичка инспекција, о чему установа има записник, и констатовала да установа ради у складу са законом, без икаквих неправилности – кажу из овог секретаријата.

„Нисмо дужни новинарима да се правдамо“

Када смо покушали да ступимо у контакт са директорком предшколске установе, упутила нас је на свог адвоката који тог дана није могао да разговара, а наредне три недеље се није јављао. Поново смо ступили у контакт са директорком која је тражила писмени захтев. Добили смо одговор преко имејл адресе очигледно упућен њеном адвокату. У њему се између осталог наводи:

Poruka upućena

„… Ја сам се правила блесава и рекла да ћу Вас контактирати и уз моје инсистирање да ми достави на мејл установе шта јој треба и зашто. Нису ништа објављивали, јер морају да саслушају и другу страну… Будући на хронолошки ток догађаја – полиција, санитарна и просветна инспекција, не знам више ко би нама још могао доћи у контролу рада установе. Па да сагледамо да само минимално задовољимо новине и кажемо да су сви наведени искази неистинити и да су надлежне институције извршиле надзор над радом установе. Ми нисмо дужни новинарима да се правдамо…“ написала је 20. септембра директорка да би након тога одбијала да се јави на телефон или је била недоступна, као и њен адвокат, тако да смо само донекле остали ускраћени за детаље.

Сузана Луковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар