Почетна Локалне вестиБеоград ВУЧИЋЕВ ПРЕДЛОГ: Улица Бране Црнчевића у Београду?

ВУЧИЋЕВ ПРЕДЛОГ: Улица Бране Црнчевића у Београду?

од admin
0 коментар

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић поднео је предлог Скупштини града да се једна улица у Београду назове по песнику Брани Црнчевићу.

Вучић је предлог поднео лично, прошле седмице у својству грађанина.

У образложењу предлога, које су објавиле „Вечерње новости“, навео је да је Брана Црнчевић сабеседник од ауторитета, врстан афористичар, духовит и интригантан песник, који нас је задужио својим пером и делом.

„Поред завидне списатељске каријере, за време за које је оставио неизбрисив траг у историји српске књижевности, Брани Црнчевићу није био стран ни друштвени ангажман…Извесно је да је Црнчевић на јединствен начин – несводив на пуки друштвени ангажман интелектиалца – био актер и сведок ширих друштвених, политичких и историјских збивања“, навео је Вучић.

Вучић истиче да је Црнчевић задужио српско друштво пером и делом, искреношћу и правдољубивошћу, а још за живота, како је додао, сврстан је у ред бесмртних актера књижевне уметности, као и низ одговорних и увек будних чувара српске традиције и духовности.

Како се додаје у образложењу мандатара Вучића, Црнчевић је био више од писца, значајнији од ангажованих интелекруалаца, чију реч и мисао готово никада није дочекивала равнодушност.

Вучић подсећа и да је Црнчевић упамћен као близак пријатељ најважнијих политичких личности нашег времена, као актер у политичком, друштвеном и партијском животу, па чак и у раду или настајању најдоминантнијих политичких партија савремене Србије, међу којима СПС, СРС и СНС.

У образложењу предлога мандатар Вучић уместо закључка цитира самог Црнчевића, који је, како наводи, једном приликом показао како се на једном месту и у форми интервјуа могу сударити вредна литература и плодан друштвени ангажман.

„Поезија ми помаже да разумем политику на свој начин. Под Брозом сам певао о Србији:

Последња си моја синагога
мој последњи Петровград и Рим.
С Тобом можда, могу и без Бога.
А без Тебе не могу ни с њим.
И данас, чиста срца, потписујем ту песму“.

 

(novosti/dnevno)

Можда ти се свиди

Оставите коментар