Почетна » Захтев ММФ за нову цену киловата од 1. априла није изводљив

Захтев ММФ за нову цену киловата од 1. априла није изводљив

од admin
0 коментар

Фебруарски договор са Међународним монетарним фондом, Србија би већ месец дана касније могла да прекрши и то у енергетици

ФЕБРУАРСКИ договор са Међународним монетарним фондом, Србија би већ месец дана касније могла да прекрши и то у енергетици. Иако смо у Писму о намерама, које смо договорили са ММФ, пристали да подигнемо цену струје за 15 одсто у априлу, потрошачи скупљу киловате не могу да очекују пре маја.

Чак и да наша извршна власт данас одобри поскупљење електричне енергије, што није регуларна процедура, киловати по закону не би могли бити скупљи од 1. априла.

„Опомена“ да је држава обећала да ће електрична енергија већ следећег месеца бити за око 500 динара више по просечном рачуну, јуче је стигла из ММФ.

– Договорено је да струја у Србији поскупи 15 одсто после грејне сезоне, односно од 1. априла – рекао је јуче стални представник Међународног монетарног фонда у Београду Дехенг Ким. – Договор са Владом Србије је да се из јавног сектора отпусти пет одсто људи, али да, уколико дође до природног одлива од 3,5 одсто и уколико не запошљавају нове раднике, онда неће бити отказа.

Процедурални календар налаже да „Електропривреда Србије“ мора да пошаље предлог поскупљења у Агенцију за енергетику, која даје сагласност за промену цена електричне енергије. Предлог даље анализира Савет Агенције. Према информацијама из Агенције, ЕПС још није направио калкулације.

– Поскупљење струје мора да се најави минимално 30 дана пре одлуке – каже Петар Богосављевић из Покрета потрошача.

КОНТРОЛА

НАЈБОЉЕ би, мисли професор економије Милојко Арсић, било да Влада Србије подигне цену струје пре него што ММФ поново дође у контролу.

М. Л. Ј.      Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар