Почетна » Житељи Савамале се боје миграната: Мушкарци добацују и звижде девојкама, продавци из киоска се жале на крађе!

Житељи Савамале се боје миграната: Мушкарци добацују и звижде девојкама, продавци из киоска се жале на крађе!

од admin
0 коментар

Избеглице више од годину дана бораве у централним београдским парковима. Овог лета уместо породица путују само младићи

ТРАНЗИТ миграната кроз паркове испред Економског факултета и код долазног перона аутобуске станице ушао је у другу годину. Од тада, тврде мештани околиних стамбених зграда, променило се много тога – од осећања сажаљења и емпатије до страха за личну безбедност и имовину Београђана, који овде породично живе деценијама уназад.

Некада породично, са женама и тек рођеном децом у наручју, који су први одмор на путу ка Западу нашли на плочницима престоничких паркова.Данас мигранте испред Економског факултета можете затећи углавном у мањим групама, најчешће младих мушкараца. Овакво стање уноси немир међу станаре оближњих зграда, нарочито услед непријатних ситуација којима су неки од њих присуствовали.

– Непријатно ми је да прођем кроз парк, нарочито када сам са дететом и сада када су зелене површине ограђене – прича Марија Стаменковић, која са породицом живи у Улици Гаврила Принципа. – Никада ме нису директно напали, али сам их затицала око паркираних аутомобила, наслоњене на мој ауто. Често добацују. Има много њих који су веома љубазни и мирни, али сам видела и оне агресивније, па чак и са ножевима.

И продавци из околних маркета свакодневно су у директном контакту са њима. Кажу, прошло је стотине хиљада различитих лица и са њима исто толико пријатних, али и непријатних ситуација.

– Нису ми претили, али су неке ситне крађе из фрижидера, жвака са пулта, слаткиша постале готово нормална ствар – тврди продавачица из киоска крај јавног паркиралишта Каменичка.

МЕЂУСОБНИ СУКОБИ

БЕОГРАЂАНИ из околних улаза тврде да су међусобни сукоби миграната све учесталији, као и да би појачано дежурство полиције или комуналаца можда побољшало целокупну безбедност.

– Неколико пута за годину дана међу њима је дошло до крвавих обрачуна са убадањима и наношењем тешких повреда – прича Слободан Перишић. – Виђамо ми и полицајце да прошетају испред факултета, али је неопходно њихово стално присуство. Нарочито кад почне нови семестар за студенте.

К. М.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар