Почетна » Касарна нови дом за још 200 људи!

Касарна нови дом за још 200 људи!

од admin
0 коментар

Обреновчани којима су поплаве уништиле куће селе се из хотела. После „Комбанк арене“ и сајамских хала следећи привремени смештај биће у војним објектима

SPAVAONICE kasarne u Obrenovcu očišćene su i spremne za ponovni prijem građana, koji su posle majskih poplava smešteni u hotel „Obrenovac“! Odluka opštine i Centra za socijalni rad o definitivnom prebačaju u vojni objekat doneta je juče, a realizacija će uslediti već do kraja tekuće nedelje.

Vest o novom smeštaju u paviljonima kasarne naišla je na oštru reakciju Obrenovčana smeštenih u hotelu koji još nisu dobili ništa „napismeno“. Ipak, nisu ni počeli sa pakovanjem stvari, koje su preostale posle vodene bujice. Naprotiv.

– Muž mi je u bolnici, ima kancer na plućima. Rekla sam mu da ne izlazi jer nema gde. Sa takvom bolešću ne može ni u ovaj hotel, a kako da mu kažem da hoće da nas naguraju u zajedničku sobu sa još 15 ljudi – kroz uzdahe će Vladanka Milovanović.

Lekari i zaposleni u Centru za socijalni rad juče su obišli sve smeštene u hotelu, popisali teško bolesne, stare i decu. To je dodatno podgrejalo već uzavrelu atmosferu u hotelu oko selidbe. Najglasniji su oni koji su već bili u kasarni, pa su zbog nemogućnosti grejanja tokom zime pre tri meseca dobili hotelski smeštaj.

– Bila sam u „Areni“, na Sajmu, a sad idem u kasarnu. Čula sam da su kupatila loša, nema slavina, tuševa, sve su pokrali… Taman spavala na poljskom krevetu ispred hotela, neću da idem u kasarnu – odlučna je Jaka Simeunović, nakadašnja žiteljka Glavne ulice 25 u Obrenovcu.

Paviljoni za nakadašnji smeštaj vojnika spremni su za nove stanare. Juče su očišćene sve prazne sobe, sanirani su podovi i kupatila, a već danas biće uneti i kreveti. Najveći broj Obrenovčana bez krova nad glavom dobiće svoje mesto u zgradi broj 12, gde će biti smešteni u „kolektivne sobe“ koje će imati maksimalno deset ljudi. Slično je i sa četvrtom zgradom, koja će primiti znatno manje iseljenih iz hotela jer su kapaciteti ovog bloka popunjeni još od kada se voda povukla iz Obrenovca.

SASTANAK SA STANARIMA HOTELANA SASTANKU održanom juče ujutru, nadležni iz Opštine Obrenovac i Centar za socijalni rad utvrdili su datume i korake, koji su pred njima kad je reč o selidbi iz hotela u kasarnu. – Dogovor je da u četvrtak ili petak održimo zajednički sastanak sa stanarima hotela i objasnimo im celu situaciju. Tada ćemo saopštiti i ko gubi pravo na privremeni smeštaj s obzirom na to da smo proverili sve liste i utvrdili da nekoliko desetina sugrađana ima napravljene nove domove. Već krajem ove nedelje ili najkasnije u ponedeljak počeće preseljenje stanara petog sprata hotela – priča Ivan Jegorović, pomoćnik predsednika Opštine Obrenovac.

– U „četvorki“ je bilo grejanja tokom zime, pa ti građani nisu premeštani i tu će doći deo novopridošlih – priča Srđan Ranković, koordinator za smeštaj. – Brine me samo njihovo ponašanje, jer iako postoji kontrola u kasarni, česte su svađe, krađe, pa čak i tuče. Gotovo da svakog dana mora policija da interveniše. U hotelu je bilo još gore, tamo niko nije nadzirao ljude i ulazio je ko je hteo.

Od skoro 260 građana, koliko se pretpostavlja da ih ima u hotelu, iz opštinskog centra za smeštaj ugroženih u poplavama kažu da očekuju da će broj prebačenih u kasarnu biti oko 200. Ostalima su kuće već završene i osposobljene za život, pa će im privremeni smeštaj biti ukinut.

VODA PONOVO SVE POPLAVILA

MEŠTANI naselja Brović, u ataru opštine Obrenovac, ponovo su u subotu vodili borbu sa vodom, koja je prodrla u nekoliko domova. Prizemna kuća tročlane porodice Nedeljković našla se na putu bujici, koja je ocrtala novi trag na unutrašnjim zidovima prostorija, visok skoro 30 centimetara. Potpuno je uništena dečja soba, u spavaćoj sobi i kuhinji podignut je parket, a spao je i poslednji red pločica.

– Nismo stigli da se oporavimo od prošlih poplava, a sad još jedna. Ne znam šta ćemo i gde ćemo. Deda i ja smo podigli našeg unuka, jedva ga izdržavamo i nemamo novca da na svaku kišu trpimo ovako veliku štetu – kroz suze će Jelka Nedeljković, dok sa nevericom gleda u mokre zidove.

Ovo selo ima problema i sa vodovodnom mrežom, te sa svakom kišom voda za piće postaje puna mulja. Tako je od subote, kada je na slavinama potekla žuta tečnost koja život znači.

K. MALEŠEVIĆ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар