Почетна » „Битка“ за директора јавног дела Еко Гроцке

„Битка“ за директора јавног дела Еко Гроцке

од admin
0 коментар

 Магип д.о.о је основан, према подацима из АПР-а 7. Маја 2015. године, непосредно пред отварање тендера за јавно-приватно партнерство, које је Жиг инфо претходно најавио. При регистрацији ово предузеће је било регистровано на адреси Вучка Милићевића број 5. у Гроцкој, тачније на трећем спрату у стану број 11. Других података тада ова фирма није имала. Број телефона није унет, нису имали Управни, као и Надзорни одбор, ништа осим оснивачког капитала. Како Жиг инфо није пронашао дату адресу фирме Магип д.о.о те 2015. године,  кренули смо да истражујемо документацију с којом смо располагали , тачније са оном што је предата АПР- у. Једини нови  траг који смо пронашли је тада предата документација, на којој се види печат
друштва из Италије са ознакама МАГИП С.Р.Л италијанског града Наполија. Иначе, када је потписан уговор са Магипом грочанска власт је тврдила да се то предузеће у Италији већ сто година уназад бави комуналном делатношћу. Међутим, претрагом интернет портала регистрованих у Италији, никада нисмо пронашли предузеће Магип у Напољу које се бави оваквом делтношћу. У том времену, једина веза смећа и италијанског града Напуља јесте податак да као и у другим финансијски уносним секторима, тако и у сметларским пословима овде (у Напуљу) главну реч води локална мафија, Камора. Након потписивања уговора, оснива се заједничко предузеће између таквог Магипа д.о.о и ГО Гроцка, у односу 80 наспрам 20 посто са називом Еко Гроцка.

У том месецу, као и неколико месеци након тога у Гроцкој су заправо постојала три комунална предузећа са истом делатношћу (ЈКП Гроцка, Грочански комуналац и Еко Гроцка). У оба јавна комунална предузећа, која су финансијски пропала, у одређеном периоду директор је био Миленко Буквић.

„Еко Гроцка“ званично почиње са радом 1. Новембра 2015. године. Самим  почетаком рада Еко Гроцка имала је велике проблеме у одношењу смећа. Такође, сада бивши председник ГО Гроцка Драгољуб Симоновић имао је велики утицај на ово предузеће, тако што је постављао своје кадрове на кључна места, или пак изнајмљивао камионе за одношење смеће по цени и до 500 евра по дану. Изнајмљивање камиона и осталих новчаних трансакција које имају додирних тачака са Симоновићем вршене су претежно преко приватног партнера, односно Магипа д.о.о. Познато је, такође, да су Симоновић и чланови његове породице путовали у Италију о трошку ових предузећа, без да је јавности дат одговор у ком својству је путовање извршено.

Ни до дана данашњег нема чврстих доказа да Драгољуб Симоновић не стоји иза Магипа, односно већинског партнера Еко Гроцке. Оно што је јавна тајна, јесте податак да су врло често, према речима наших извора, извлачена средства за Симоновића преко ових предузећа. 

До тачних, односно јавних података просто је  немогуће доћи јер се оснивањем Еко Гроцке изашло из деловања Јавних предузећа, те правно гледано, ово предузеће је приватно иако се бави јавним послом, тачније комуналном делатношћу. Као таквом,  на ово предузеће се не може примењивати Закон о доступности информација од Јавног значаја. 

Пре свега, треба напоменути да је уговор између Магипа д.о.о и ГО Гроцка направљен тако да је раскид истог готово немогућ, а да није штетан по Гроцку. У уговору о јавном-приватном партнерству предвиђена су  улагања, као и број запослених радника од стране страног партнера (Магипа), међутим у истом уговору не постоји члан који би санкционисао уколико приватни партнер не испуни обавезе из уговора. Просто речено, Магип д.о.о има финансијске и друге обавезе према ГО Гроцка због уласка на тржиште комуналних делатности, али не мора да те обавезе и испуни. Просто гледано, направљен је такав систем да ви практично имате предузеће које се бави јавном комуналном делатношћу, али ипак информације вам не могу бити доступне, јер је то предузеће заправо приватно и не финансира се из буџета ГО Гроцка. 

Долазак Симоновићевог братанца на место директора

Према уговору којег поседујемо Милош Бугарчић је постао директор „Еко Гроцке“ 20. Априла 2018. године испред јавног партнера, односно ГО Гроцка. Милошев отац је рођени брат од тетке смењеног бившег председника ГО Гроцка Драгољуба Симоновића.

 20. марта 2019. године, испред ГО Гроцка био је заказан скуп присталица СзС-а како би се верификовала оставка Драгољуба Симоновића, сада бившег председника ове градске Општине, који је осумњичен као налогодавац за паљење куће нашег новинара Милана Јовановића. Уједно организован је и подршка присталица СНС-а, Драгољубу Симоновићу , који су се наводно самоорганизовали. На том скупу, истакло се једно лице у црвено, плаво белој јакни, за које је било евидентно да је предводник Симоновићевих присталица. Код њега је врло често био мегафон са којег је изречено доста тога против присталица СзС-а, али и новинара Жиг инфа. Па се тако, рецимо могло чути како је новинар Милан Јовановић профитирао на спаљеној кући, да је преварант исто као и главни и одговорни уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић. То лице је био Милош Бугарчић, директор Еко Гроцке. Временом се Милош Бугарчић посвађао са својим стрицем Драгољубом, што је кулминирало да се затвори добар део прилива новца фамилији Симоновић, а о чему је Жиг инфо у више наврата писао. Крајем јануара 2020. године, када су се затворили финансијски токови према Симоновићима, на место директора „Еко Гроцке“ покушава да „упадне“ лице са почетка ове приче, односно Миленко Буквић.

Због општег грабежа око места директора „Еко Гроцке“, барем што се јавног партнера тиче, почетком фебруара 2020. године, одржава се састанак директора „Магипа“ Симона Рица (Симоне Риззо), већинског власника „Еко Гроцке“ и Стефана Дилберовића председника СГО Гроцка. Дилберовић је, како је наводио, на овом састанку био као представник локалне самоуправе која је мањински власник „Еко Гроцке“.

 Тај састанак је одржан након наводног позива од стране ГО Гроцка због тога што директори „Еко Гроцке“ Марија Милановић и Милош Бугарчић нису желели да сарађују са њима, односно да не извршавају наредбе из ГО Гроцка као и да се ово двоје директора баве политиком.  Шта је тачно било на састанку не зна се, а оба представника тврде да су ту били због решавања неких текућих питања.

Након тога је врло брзо наступило ванредно стање у Србији, а затим су одржани и локални избори у којима је СНС освојио победу. Ипак, између одржаног састанка са „италијанима“ и увођења ванредног стања у Србији, био је један занимљив догађај а тиче се „Еко Гроцке“. 

Наиме, у фебруару 2020. године, Миленко Буквић координатор СНС-а подноси кривичну пријаву против садашњег директора „Еко Гроцке“ Милоша Бугарчића због „кривотворене дипломе“. Односно, поднета је пријава због сумње да је Милош Бугарчић, народски речено, купио диплому преко које је дошао на место директора „Еко Гроцка“. Да је Милошева диплома сумњива, обелоданио је много пре тога новинар нашег портала Милан Јовановић.

 Ако се погледају дипломе и осталих функционера у Гроцкој, већина факултетских диплома је стечена или на „Косову“ или у некој другој држави или пак на неким приватним факултетима, тако да Бугарчићева диплома није нешто што је зачудило ширу јавност. Намеће се питање зашто је Буквић тек у фебруару поднео кривичну пријаву и зашто баш против Бугарчића а не и против других лица са исто тако сумњивим дипломама? 

Тужилаштво је покренуло поступак против Милоша Бугарчића за утврђивање исправности стечене дипломе и очекује се да ће убрзо завршити тај случај. Међутим , због покренутог случаја исправности, стечене дипломе Милош Бугарчић је недавно поднео оставку, према сазнањима Жиг инфа, из личних разлога. Он ће практично остати на месту директора док СГО Гроцка не предложи друго име, али именовање тог лица мора усвојити Скупштина „Еко Гроцке“. 

У управљачком акту „Еко Гроцке“ је јасно наведено да Италијани имају већину за одлуку,односно од три члана УО-а, два су италијанска а један испред ГО Гроцка (Ђорђе Јевтић, члан СНС-а).

 Уместо Бугарчића, амбицију на место директора има управо Миленко Буквић који је од недавно и шеф одборничке групе „СНС-а“ у Гроцкој.

 Осим заиста легално стечене дипломе државног факултета, биографија Миленка Буквића, као што је већ наведено у тексту, није баш сјајна. Ако би се и похвалио стеченом дипломом, његова биографија што се тиче радног места изгледа овако:

Буквић је данас заменик директора Еко Гроцка. Према речима наших извора у предузеће не долази скоро годину дана. Некадашњи је директор чак два комунална предузећа у Гроцкој, од која су оба у стечају а према радницима имају неисплаћене вишемесечне плате. Као директор Јавног комуналног предузећа Грочански комуналац, Миленко Буквић, поднео је у мају 2015. оставку на ту позицију, након писања медија о скандалозној фотографији где он позира са пиштољима. 

 

Након појаве ове фотографије, тадашњи директор Буквић је добио епитет Директор два пиштоља. Како се узбуркала јавност, Буквић је поднео оставку. Тадашњи председник ГО Гроцка, Стефан Дилберовић поводом случаја Два пиштоља, за медије је изјавио да је овај случај за наук.

– Данас сам добио писану и неопозиву оставку директора ЈКП Грочански комуналац због објављивања недоличне фотографије. Оставку сам прихватио и упутићу је Скупштини градске општине Гроцка на прихватање. Случај г. Буквића треба да буде наук свим општинским функционерима какво понашање је недопустиво у јавности. Ми смо власт која је спремна да промени сваког функционера који се не понаша долично или нема резултате рада и по томе се разликујемо од претходника – изјавио је за медије тада Стефан Дилберовић, председник градске општине Гроцка.  

Пре него што је смењен, док је био директор ЈКП-а Гроцка, критиковао је „прошле“ јер су хтели да приватизују предузеће за „мале паре“.

118985807 506218636918299 195321012775110052 n

                                       Део интервјуа Миленка Буквића из 2013. године датом Инфо служби ГО Гроцка. 

 

Узимајући у обзир биографију садашњег директора и оног који би да постане исто, као и чињеницу да италијански власник може са своја два члана Скупштине да прегласа одлуку ГО Гроцка, поставља се питање ко ће бити изабран, односно да ли ће до смене директора уопште доћи, иако је поднета оставка од стране садашњег ? 

И још веће питање може да се постави, из свега што се дешавало претходних година са Еко Гроцка, да ли Драгољуб Симоновић и даље има капитала у Магипу, а ако има који ће му директор одговарати? А можда је ово само „битка“ за преузимање капитала оног тока новца за које се сумња да је контролисао сам Симоновић, те можда дође и неко „ново лице“ као директор испред јавног партнера у „Еко Гроцка“.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић, насловна: карикатура-илустрација

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар