Почетна » Нелогичност: У Гроцкој власт основала јавна предузећа а затим их продаје

Нелогичност: У Гроцкој власт основала јавна предузећа а затим их продаје

од admin
0 коментар
  1. седница СГО Гроцка одржана је 31. октобра 2013.године, а 14.  је одржана по хитном поступку 13. новембра исте године.

Та тринаеста седница СГО Гроцка биће упамћена као и једна од одржаних на којој је прекршено низ разних законских прописа. Наиме, Скупштина општине Гроцка је усвојила, упркос кршењу низ законских прописа, седму тачку дневног реда, у којој се утврђује предлог одлуке у којом се овлашћује одељење за грађевинске-урбанистичке и комунално-стамбене послове Градске општине Гроцка да изда информацију о локацији, локацијску дозволу, решење о извођењу радова и грађевинску дозволу, инвеститору ЈП „Србија Гас“ за изградњу дистрибутивне гасне мреже у катастарским општинама Дражањ, Пударци, Камендол и Бегаљица.  Још једна тачка тадашњег дневног реда изазвала  је сумњу у њену регуларност. ЈП „ За топлификацију општине Гроцка“ преузима дуг ЈКП „Гроцка“ за набавку угља за грејну сезону 2012/2013. Појашњено, ово значи да једно предузеће које је на буџету општине преузима дуг од другог предузећа које је такође на терет општине Гроцка. Притом, новоосновано предузеће За гасификацију (ЈП „Топлификација“ Гроцка)нема никаквих прихода јер је тек кренуло са радом.

На 14. седници СГО Гроцка(13 новембра 2013.) одборници општине Гроцка имали су на дневном реду и тачке у којима  су основана два јавна предузећа. Тада се гласало о оснивању  јавног комуналног погребног предузећа „Пијаце и зеленило Гроцка“, као и ЈП „Грочански комуналац“. Оба ова предузећа су се одвојила од ЈКП „Гроцка“, које је тада,  по задњем списку Пореске управе, било на четвртом месту по дуговању за доприносе у Србији, бар што се комуналних предузећа тиче. Дуг је тада износио око 106 милиона динара. Поред дуга за доприносе, радницима овог предузећа плате су  касниле седам месеци, да би данас достигла кашњење од преко годину дана.

Хронологија

П „Топлификација“ Гроцка

ЈП“Топлификација“ Гроцка основано је 20.06.2013 године  и у моменту оснивања од ЈКП Гроцка преузима, као своја основна средства, изграђену Топлану са четри котловске јединице и комплетну пратећу опрему, магистралне изграђене топловоде, као и остале топловодне мреже до подстаница потрошача.Још од најаве оснивања овог предузећа, шпекулисало се да иза тога пројекта стоји само намера локалне власти да преко њега оствари пројекат „Гасификације општине Гроцка“. Иако је тај посао века, како су га тада називали, довођен од самог почетка у сумњиве послове, а њим се бавила и емисија „Инсајдер“, он је ипак настављен да се реализује.

 

ЈКП „Грочански Комуналац“ и ЈП „Зеленило и Пијаце“ Гроцка

Почетком априла 2014. године са радом су почела још два нова предузећа у Гроцкој. Реч је о ЈКП „Грочански комуналац“ и ЈП „Зеленило и пијаце“ Гроцка.

Оснивањем ова два предузећа доводило се у питање доста тога. Према ранијим објављеним чланцима о оснивањима ових предузећа,  многи су рекли да је спорно то што општина као оснивач не може да располаже са два предузећа исте делатности.  Ова два предузећа регистрована у АПР-у у јануару 2014. године али на сам почетак рада се чекало до почетка априла исте. Званични разлози нису познати зашто је дошло до толиког одлагања, али је оснивање истих пратило низ догађаја од којих је најзначајнији оставка  тадашње в.д директорке ЈКП-а Гроцка Оливере Огњановић. Спекулисало се тада да, в.д директорка није хтела да стави потпис на оснивање новог предузећа јер је сматрала да је то кривични чин. Званично је поднела оставку због здравствених разлога. Одмах по званичном оснивању ова два предузећа, рачуна истих су били у блокади око 15 дана.

Не зна се број запослених

Сва три основана предузећа донела су и нова радна места. Колико тачно има радника у овим предузећима, званично се ћути. Наиме, после послатих захтева за информацију од јавног значаја, ни једно од јавних предузећа у Гроцкој није доставило списак запослених радника и након више од годину дана.

На сутрашњој, 28 седници СГО Гроцка,  донеће се одлука о „стратешком“ партнерству изнеђу комуналних фирми и приватног власника. Тачније, владајући одборници даће  сагласност на пројекат  јавног-приватног партнерства за обављање комуналних делатности.

Према иформацијама Жиг Инфа, то ће се односити на три јавна предузећа у Гроцкој, међу којима су и два основана за време мандата тренутне владајуће већине окупљене око СНС-а. ЈКП“ Гроцка, „ЈКП „Грочански комулац“ као ЈП „Топлификација“ Гроцка ће се фактички продати једној италијанској фирми. Удео власништва у том „партнерству“ процењена је на 20: 80 посто у корист италијанске фирме. Одлука о давању сагласности пројекту јавног-приватног партнерства пратиће низ правних токова, на којим ће засигурно победити италијанска фирма. О овој италијанској фирми се, за сада, не зна ништа, осим података да су директор ЈКП „Грочански комуналац“ -Миленко Буквић, председник општине Гроцка -Стефан ДИлберовић и председник ОО СНС-а Гроцка- Драгољуб Симоновић, почетком ове године посетили Италију да би разговарали о стратешком партнерству.

Такође, према незваничним информацијама Жиг Инфа, то ново предзеће које ће бити основано а преузеће послове ова три наведена, није у обавези  да преузме настала дуговања осим дуговања Топлификације.  Нисмо успели да сазнамо шта ће бити са радницима који су запослени у њима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар