Почетна » ЧЕГА СЕ ДОХВАТЕ ТО ПРОПАДНЕ Грочанска власт сада критикује посао за који су изјављивали да ће им многи позавидети

ЧЕГА СЕ ДОХВАТЕ ТО ПРОПАДНЕ Грочанска власт сада критикује посао за који су изјављивали да ће им многи позавидети

од admin
0 коментар

Од првог новембра 2015. године „Италијани“ су заједно са општином , преузели бригу о отпаду и грејању у Гроцкој. Ново јавно-приватно предузеће “Еко Гроцка” чине фирма “Магип” са 80 одсто удела у власништву и општина Гроцка са 20 процената.

У више наврата по разним медијима руководство ГО гроцка на челу са председником Стефаном Дилберовићем најављивало је овај посао као један од оних на који ће им позавидети чак и „Градска чистоћа“. Претходно је исто руководство довело у банкрот два комунална Јавна предузећа која су била основана од стране истих, као и једно комунално предузеће које је пословало деценијама уназад.

Како пословање „Еко Гроцка“, чије је људство иначе обезбеђено од стране ГО Гроцка, од самог старта показује само своје мањкавости, тако су се челници ове градске општине почели ограђивати сами од себе и кривицу сваљивати на страног партнера. У току јучерашњег дана СНС Гроцка је издао саопштење у којем се наводи да је председник Општинског одбора СНС Гроцка, Драгољуб Симоновић са сарадницима детаљно обишао улице Калуђерице, Лештана, Болеча, Винче и Ритопека да би проверио тврдње из Еко Гроцке да се смеће сада редовно односи.

У предходном периоду је било великих проблема и испред Српске напредне странке је апеловано на општинско руководство да изврши притисак на страног приватног партнера који није испуњавао одредбе из уговора о јавно -приватном партнерству. У том периоду је послато преко 16 пријава и дописа свим надлежним институцијама у вези са овим проблемом како би се извршио притисак на Еко Гроцку да што пре пронађе алтернативна решења за проблеме на које је наишла, пише у саопштењу СНС Гроцка.

Напредњаци који владају у ГО Гроцка прећуткују чињеницу да су они заправо осмислили концепт јавно-приватног партнерства, као и да је председник ОО СНС-а у Гроцкој још почетком прошле године боравио у Италији како би се овај концепт остварио.

Телефон на који се нико не јавља, камиони приватних фирми

Како функционише „Еко Гроцка“ никоме није ни јасно. Од најаљених подела канти за домаћинства , преко двадест и више нових камиона за одношење смећа, па до општине која би требало да блиста, готово да ништа није испуњено. Једино што је видно јесте чињеница да су у већој мери постављени нови зелено-пластични контејнери. Возни парк овог предузећа је тек под знаком питања. Од самог почетка „Еко Гроцка“ није имала свој возни парк. Прво су камиони изнајмљивани од старог предузећа ЈКП „Гроцка“ а затим је, наводно“ стигао нови возни парк. Брже-боље читаво руководство напредњака из Гроцке је искористило тај моменат за промоцију своје странке, показујући мештанима да су камиони стигли и да СНС испуњава своја обећања.

Драгољуб Симоновић-СНС (десно) у “Еко Гроцка”, промоција за пристигле камионе.

Међутим, тај први контигент камиона је бројно мали да би покрио нормално функционисање око одношења смећа, а проблем је био око царине и регистрације истих. Када опет није било како је замишљено, ГО Гроцка је по медијама почела да критикује приватног партнера. Данас се на улицама широм Гроцке виђају камиони приватних фирми ангажованих из више крајева Србије како односе смеће уместо камиона „Еко Гроцка“. Ко финансира ове приватнике није познато.

„Смећар“ ваљевских таблица усликан јуче како купи смеће на територији ГО Гроцка

Притужби грађана је све више, а ГО Гроцка све више прекровена депонијама насталих због неизношења смећа. „Банана“ систем предузећа огледа се и у агилности комуникације са својим корисницима.

Наиме, на број телефона 011/44 10 100 који је дат од стране „Еко Гроцка“ где грађани све притужбе на њихове услуге или понашање радника могу пријављивати се нико не јавља. Жиг Инфо је у више десетина наврата покушао да добије неког на овом телефонском броју, али се на њега нико не јавља. Да се не јављају на дати телефон, стигла је и притужба више грађана у нашу редакцију.

СНС ће се на крају одрећи „Магипа“?

Према незваничним информацијама добијених из извора врха грочанских напредњака, све је више вероватноће да ће се ГО Гроцка одрећи „Еко Гроцке“, односно да ће се уговор потписан са италијанском фирмом „Магип“ раскинути. Разлози су ти, како наводе извори, јер се приближавају локални избори а народ је и више него незадовољан како се општина Гроцка чисти. Претпоставља се да ће ГО Гроцка „платити пенале“ због раскида уговора, али је боље и то него изгубити изборе који су одржавају за два – три месеца. Оваквим потезом ће се за стање око комуналних услуга окривити страни партнер, а ГО Гроцка приказати мештанима да је раскинула уговор који није испуњен и како њени челници брину о квалитету живота.

За жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twenty − 7 =