Почетна » Председник Гроцке користи државно земљиште и зграде за свој бизнис

Председник Гроцке користи државно земљиште и зграде за свој бизнис

Хоће ли одговарати?

од Жељко Маторчевић
0 коментар

На адреси Народних Хероја 17 а у Пударцима, ГО Гроцка регистровано је више правних лица која су повезана са садашњим председником ове локалне самоуправе, Драганом Пантелићем.

Према истраживању Жиг инфа, у Агенцији за привредне регистре на овој адреси у родном месту председника ГО Гроцка, налазе се три правна субјекта. „ПДМ Агрофруит д.о.о“ у власништву председника ГО Гроцка и његовог сина (70:30 посто), затим истоимена Задруга, као и предузеће за трговину моторним уљем и горивом „ПДМ СФ Петрол“ у власништву Невене Пантелић, снајке председника Гроцке.

 

Официјални мејлови за сва три правна лица иду преко сајта предузећа ПДМ Агрофруит д.о.о.

Преко пута главне зграде, адресе на којој су регистрована ова три правна лица, налази се паркинг са помоћним објектима који користе ова три правна лица. Реч је о више парцела и објеката КО Пударци у којима је власник град Београд, а корисник објеката ГО Гроцка. Реч је о парцелама:
734/4 , 734/2 , 734/3 ,733/1 .

Поред наведених парцела, правна лица која су повезана са председником ГО Гроцка користе и парцеле дате на слици:

 

Противправно заузимање земљишта?

 

Према важећем Кривичном законику Републике Србије, битан елеменат кривичног дела противправно заузимање земљишта је запоседање туђег земљишта и његово стављање у државину учиниоца, што се чини директним умишљајем и свешћу о противправном деловању.

Град Београд, као власник парцела 734/4 , 734/2 , 734/3 , КО Пударци и као сувласник на парцели 733/1, не поседује информације да је потписан било какав уговор о коришћењу ових парцела са иједним правним лице.

  • Увидом у документацију са којом располаже Секретaријат за имовинско и правне послове , не поседујемо информације да ли постоји било какав уговор потписан изmeђу Града Беогрaда и других правних лица за наведене парцеле. Такође, не поседујемо информацију ни по којој основи се дошло да је град Београд сувласник на парцели 733/1. Евиденцију о непокретностима и правима на истим воде надлежне службе Републичког геодетског завода, навели су за Жиг инфо из Секретеријата за имовинско и правне послове града Београда

Из РГЗС-а, према званично објављеним подацима на порталу „Е-катастар“, корисник већине парцела ( односно на парцелама 734/4 , 734/2 , 734/3 ,733/1  КО Пударци) које користе правна лица повезана са председником ГО Гроцка јесте град Београд, док је корисник објеката на тим парцелама ГО Гроцка.

 

Присвојено задружно земљиште

 

Парцела 733/1 КО Пударци у ГО Гроцка је у власништви ½ Града Београда и ½ предузећа у већинском власништву председника ГО Гроцка, ПДМ Агрофрутиа д.о.о. Раније, парцела 733/1 припадала је земљорадничкој задрузи Пударци као и остале парцеле на којима је уписан Град Београд, а које користе наведена правна лица. Према решењу Привредног суда у Београду, имовина тадашњег стечајног дужника Земљорадничка задруга Пударци прешла је у својину Републике Србије (односно града Београда, прим.аут.)

Земљорадничка задруга Пударци је била регистрована на истој адреси где се налази Месна заједница Пударци и Дом културе. Према речима наших извора, на темељима ове земљорадничке задруге, била је основана друга, под именом „Пударчанка“. Директор обе задруге, према званичним подацима из АПР-а, био је исти човек. Д. Маторчевић. „Пударчанка“ је користила исте објекте које је користила и Зем. Задруга Пударци. Међутим, и „Пударчанка“ врло брзо одлази у стечај, а њен директор изненада умире на једном од састанака у вези Задруге. Пре тога је, како кажу наши извори, сазнао да је покренута истрага поводом пословања обе задруге у којима је био директор.

 

Како наши извори још наводе, бивши директор ове две задруге је дао у закуп на 99 година плацеве и објекте (наведене у овом тексту), међутим за то није имао сагласност власника, односно града Београда. Према истим изворима, закупац је затим препродао исте плацеве садашњем председнику ГО Гроцка, односно предузећу ПДМ „Агрофруит“. Међутим, осим парцеле 733/1 ПДМ Агрофруит није успео да упише остале парцеле на своје власништво. Чак и та парцела је у сувласништву града Београда и није 1/1 у власништву ПДМ „Агрофруита“.

Ипак, како тврде наши извори, садашњи председник Гроцке је преко својих веза издејствовао да спорне парцеле и даље користи за свој приватан бизнис, иако су и власништву града Београда.

 

Из предузећа ПДМ „Агрофруит“ нису одговорили на сазнања Жиг инфа

Фото: ПДМ Агрофруит, Фејсбук

 

Предузеће које је у већинском власништву председника ГО Гроцка, за сада,  није одговорило да ли поседује валидне уговоре о коришћењу државног земљишта у приватне сврхе. Према катастарским подацима, на сву имовину предузећа „ПДМ Агрофруит д.о.о“ је стављена напомена о забележби. С обзиром да је ово предузеће у блокади рачуна од прошле године, повериоци су активирали менице, како би наплатили своја дуговања. Из тих разлога, стављена је забележба на имовину ПДМ Агрофруита. Међутим, како се део имовине и објеката налази, формално правно, на градском земљишту, предузећа повезана са председником Гроцке могу несметано на њима да обављају своју делатност, без страха од одузимања имовине или стављања терета на исте. Такође, порези на коришћење овог земљишта се не морају плаћати.

 

Примери судске праксе и Србије

 

Постоје позитивни примери појединих општина у Србији које су покренуле поступак по члану Закона, који се односи на противправно заузеће земљишта. На пример, припадници Министарства унутрашњих послова у Ужицу су у току 2015. радећи на сузбијању кривичних дела пореске утаје, сиве економије и недозвољене градње, поднели кривичне пријаве против једне особе из Чајетине, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело противправно заузимање туђег земљишта, као и против две особе из Чајетине, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело несавестан рад у служби.

Међутим, поставља се питање како ће надлежне службе ГО Гроцка покренути поступак када је на њеном челу управо онај који је заузео државно земљиште. Поред чињенице да је Драган Пантелић председник ГО Гроцка, не треба заборавити ни податак да је садашњи министар Никола Селаковић близак рођак (стриц) Пантелићеве снајке. Још ако у целој причу додате и  познанство брата председника Србије, Андреја Вучића и Драгана Пантелића, доћи ћемо до поражавајућег податка, о немоћи институција да заштите имовину свих грађана.

Овај пример председника Гроцке је, нажалост, показатељ да уз помоћ новца и веза можете да присвајате државно земљиште без страха да ћете сносити било какве консеквенце.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар