Почетна » Школа плетења за тинејџере и особе са сметњама у развоју у Пироту

Школа плетења за тинејџере и особе са сметњама у развоју у Пироту

од admin
0 коментар

Ове године се школа организовала у другачијем формату због пандемије коронавируса.

“Школа плетења се зове Тинејџери на седенћу, али нису тинејџери једини учесници на овим радионицама. Иначе, назив је спајање модерног и традиционалног што у ствари јесте циљ пројекта. Како би смо сачували стари занат, ми смо на модеран начин позвали учеснике да дођу. Одредили смо да то буду тинејџери из разлога што је то најтежа група за покретање и одвајање од неког модернијег живота, од телефона, компјутера, друштвених мрежа, али свакако имали смо и млађе и старије полазнике. Били су ту и они који су први пут се сусрели са иглама и концима а били су и они који су већ нешто знали па су те своје вештине само надоградили и научили неке нове”, каже Бачевићева.

Школа је одржана почетком септембра.

“Три дана се плело, четврти дан је била изложба где су учесници изложили своје радове. Било је негде око 50-ак полазника на радионицама. Ми смо учесницима поделили конце и игле, обезбедили смо им сав материјал. Касније смо им дали тај материјал да понесу кући да вежбају, пошто неки нису могли да заврше своје радове за тако кратко време”, истиче она.

Како би радови били видљиви, отворили су Фејсбук страницу која се зове Производи са седенће.

“Ту излажемо наше прозводе односно производе наших учесника, где сви људи могу да купе, да виде и да купа те производе по симболичнима ценам.. На тај начин покушавамо да покажемо људима колико је битан ручни рад, и дајемо им могућност да сами одређују цене, да виде колико се њихова машта, њихов труд исплате, па касније цене оно што је ручно израђено”, каже Бачевићева.

Удружење Краљичин вез постоји као неформална група већ четири године. Чини је група туризмолога која се труди да сачува природне и друштвене ресурсе важне за развој туризма овог краја.

“Званично смо се регистровали прошле године, али то не значи да нисмо до сада радили на развоју туризма, односно на помагању чиниоцима да развију туризам у нашем граду. Наше удружење, после само годину дана, не броји само туризмологе, ми постајемо мешовита група, што је и неопходно за развој туризма, али свакако трудимо се да сагледамо и неке друге аспекте, као на пример сада ове потешкоћеоко ковида”, додаје она.

Годинама уназад добро сарадјују са удружењем особа са сметњама у развоју у Пироту.

“Они доводе своје кориснике на наше радионице, које су за ова лица вид терапије. Они имају и социјалну сигурност јер се осећају прихваћеним од друштва. Већ две године су ту са нама и нама то представља велику част да можемо да радимо и са њима”, истиче Бачевићева.

Школа плетења се завршила, али ово удружење сарађује и са другим организацијама, са којима планирају да приреде нове изложбе.

“Али наравно у складу са тим колико нам ова ситуација дозволи, јер све мање манифестација се организује. Немамо могућности да промовишемо оно што радимо на такав начин, али, ето користимо интернет. Ми смо реализовали још једну идеју, реч је о Пиротској пијаци, то је прва пијаца таквог типа у Србији. Направљена је 23. марта, има негде око 18 хиљада пратилаца што је за наш град велики успех, и негде око 200 објава. Њу смо отворили у периоду када је почела пандемија, ми смо затварањем граница изгубили купце, пошто смо најближи граници са Бугарском, нама су Бугари били редовни гости и редовни купци домачих производа”, каже она.

Школа плетења ће се организовати и догодине, а све у складу са тренутном ситуацијом због пандемије коронавируса.

Ову и остале активистичке приче можете пронаћи на сајту промени.рс.

Фото: Удружење Краљичин вез

 

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар