Почетна ОсталоХроника Адвокати оца Андрее коју је убио Митровић покрећу петицију

Адвокати оца Андрее коју је убио Митровић покрећу петицију

од admin
0 коментар

 

Филип Младеновић, аутор поменуте књиге, истакао је да је она слика поступања судова у овако тешким поступцима, попут Андреиног, односно у случајевима саобраћајним несрећама са смртних исходом.

“На књизи смо радили три године, пратили овај судски случај од почетка. Ова књига није само споменик трагично настрадалој Андреи Бојанић, која је погинула у саобраћајној несрећи јула 2013. године, већ и час анатомије српског правосуђа, хронологија противзаконитог и антиуставног политичког утицаја на судство у Србији. Она је сведочанство нехуманом и корумпиранон режиму у Србији на почетку 21. века”, рекао је Младеновић.

Након тога, о поменутом издању говорили су адвокати Данко Цвејић и Ненад Јанковић, који су у поступку против Митровића, били правни заступници оца настрадале Андрее, Саве Бојанића.

Они су предложили “Андреину иницијативу”, којом би се пооштриле казне за све бахате возаче, који изазивају саобраћајне несреће.

„Колега адвокат Данко Цвејић и ја, као пуномоћници у предмету трагично настрадале Андрее Бојанић, предмету који је узбуркао јавност, овим путем подржавамо идеју, која је потекла од грађана, да се изврше следеће промене Кривичног законика: У члану 297., уместо од две до 12 година казне, уколико је наступила смрт, предлажемо казну затвора од пет до 15 година, као за убиство. С тим што судови не смеју да изричу казне испод минимума“, рекао је адвокат Ненад Јанковић и додао:

„Казна за насилничку вожњу са смртним исходом – 30 година затвора и да се уводе трајна забрана управљања моторним возилима. Неко ће рећи да су то драконске казне, али ја не видим како да другачије решимо ситуацију у Србији. Људски живот мора да вреди јако много“, рекао је он.

Потом је говорио и Саво Бојанић, отац настрадале Андрее, који је указао на то да је данас све више младих људи за воланима јаких, снажних аутомобила, са великом коњским снагама.

„Жао ми је што смо у таквој ситуацији да је, да кажем, људска емпатија на нули. Да смо подељени, растргани, а да на младост заборављамо. Ми смо окусили много тога, али постављам питање: докле ћемо овако? Младе ћемо бројати на прсте, малтене. Болести се прележе, то су ствари које ћемо решити, а како ћемо рештити брзину? Едукацију возача? Њихове случајеве када млади направе то што направе, како ћемо после? Како их повратити у нормалу. Лепи су то аутомобили, све је то лепо, зато вас питам“, рекао је Бојанић.

Подсетимо, син власника телевизије “Пинк” Жељка Митровића, осуђен је октобра прошле године на 11 месеци кућног затвора уз електронски надзор због Андреине смрти, а реч је о поновољеном поступку у коме је осуђен на исту казну, као и у првобитном.

Сем тога, добио је и забрану управљања возилима Б категорије у трајању од годину дана, а тужилаштво и одбрана су уложили жалбе на ову пресуду.

Пре неколико дана у Апелационом суду одржана је седница на којом су се разматрале жалбе на пресуду Митровићу. У својој жалби адвокати тврде да је снимак несреће копија оригиналног записа, па је брзина окривљеног Митровића утврђивана на основу „неадекватног и непоузданог доказа“.

Јована Алексић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар