Почетна » Фондација: Од маја добијамо информације да је Апелациони суд донео ослобађајућу пресуду за убиство Славка Ћурувије

Фондација: Од маја добијамо информације да је Апелациони суд донео ослобађајућу пресуду за убиство Славка Ћурувије

од Други Пишу
0 коментар

Фондација Славко Чурувија од маја добија информације и гласине да је Апелациони суд донео одлуку и да је пресуда ослобађајућа за оптужене који су два пута првостепено осуђени као криви за убиство Ћурувије на укупно 100 година затвора, рекла је Извршна директорка Фондације, Ивана Стевановић.

Она је за Студио Н1 Ливе рекла да је необично да се овако дуго чека, али да према информацијама које добијају. пред самим смо објављивањем пресуде. .

„Апелација је завршила свој део саслушања још у марту. Ово делује као кување жабе. Пуштају се информације да је пресуда ослобађајућа, као да се припрема јавно мњење за објављивање“, навела је она за Н1.

Према њеној оцени, страшно и скандалоуно је, ако је тачно, да се 24 година након убиства враћамо на почетак и игноришемо све доказе који су изнети а по нама и адвокатима они су озбиљни и довољни да оптужене на ставе на место злочина.

То ће бити страховито застрашујућа порука за правосудни систем, грађане, породицу и пријатеље Славка Ћурувије и новинаре, истиче она и додаје да ће послати јасну поруку да држава не штити слободу изражавања.

Она каже да то говори да се враћамо или да никада нисмо ни изашли из деведесетих.

Новинар и издавач листова Дневни телеграф и Европљанин Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године, у време НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, пише Н1.

Тужилац тражио 40 година
У завршној речи у судском поступку осумњиченима за убиство. Тужилац је затражио максималних 40 година затвора, а осумњичени, бивши руководиоци Ресора службе безбедности Србије Радомир Марковић, Милан Радоњић и Ратко Ромић су изјавили да нису криви за убиство власника листова Дневни телеграф и Европљанин.

Апелациони суд у Београду отворио је у децембру прошле године петодневно заседање на коме ће одлучивати о жалбама на првостепену пресуду Специјалног суда за убиство Славка Ћурувије.

Slavko Ćuruvija Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар