Почетна » НИЈЕ СВЕ ОБЈАВЉЕНО: Где су нестали делови транскрипта разговора из палог хеликоптера?

НИЈЕ СВЕ ОБЈАВЉЕНО: Где су нестали делови транскрипта разговора из палог хеликоптера?

од admin
0 коментар

Ни годину дана после пада војног хеликоптера код Сурчина не зна се где су нестали делови транскрипата разговора, пишу “Вечерње новости“.

“Новости” наводе да се сумња да је врх Генералштаба био у ланцу командовања током лета, као и да је постојао сукоб интереса официра у истрази.

Делови транскрипата ових разговора, који до данас нису обелодањени, крију нове детаље околности које су довеле до трагедије у којој је страдало седам особа.

Записи, изостављени из прилога извештаја војних комисија које су испитивале узроке пада летелице, потврђују и постојање сукоба интереса у поступку откривања узрока трагедије. Нестанак ових елемената доказа никада није расветљен, нити је отворена званична истрага о овом случају.

Уклоњени делови разговора указују на то да су кључни чланови комисије формиране по наређењу начелника Генералштаба Љубише Диковића били учесници у ланцу командовања и размене информација непосредно пре несреће. То се пре свега односи на Диковићеве прве сараднике – генерале Јовицу Драганића и Славољуба Јанићијевића.

У њима има елемената за сумњу да је и сам Диковић знао за ток спасилачке акције знатно раније него што је то званично објављено. Аудио-снимци и делови транскрипата никада нису увршћени у доказни материјал, иако је регистрофон, уређај који бележи сву радио и телефонску комуникацију Оперативног дежурног тима система одбране, у ноћи пада хеликоптера био исправан и у функцији. Кључни аудио-запис заведен је 15 дана после окончања рада комисије.

– У извештају није наведен ни комплетан садржај комуникације са начелником Генералштаба. Постоје докази да је дежурни официр критичне ноћи у директном разговору са Диковићем закључио да је генерал упознат са ангажовањем хеликоптера много пре 21.20, када му је по званичној верзији јављено за акцију, тврди саговорник “Новости” из врха Војске Србије.

Питање несталих записа разговора кључних актера РВ и Генералштаба више пута је незванично отварано у врху војске, посебно током утврђивања одговорности за пад летелице. На њихов нестанак из предмета указивано је и пред Војним дисциплинским судом, који је првостепени поступак окончао октобра прошле године.

Слепим држањем само за налазе комисија и искључивим ставом према новим доказима дисциплински суд је поступак довео у ћорсокак, из кога, ни пола године касније, нема излаза. Овај орган казнио је само првостепено генерале Ранка Живака и Предрага Бандића. Они су се жалили на пресуде, указујући на пропусте у поступку и неправилности у раду комисије, али другостепена одлука још није донета.

Сенку на објективност комисије за испитивање узрока пада хеликоптера, формиране по наређењу начелника Генералштаба, баца и чињеница да је њен председник био заменик генерала Диковића, генерал-потпуковник Јовица Драганић. Он је после истраге потписао извештај, иако се и сам помиње као актер догађаја који су претходили паду војне летелице.

Извор: Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар