Почетна » СЈ: Српски писац и новинар Марко Видојковић примио претњу смрћу

СЈ: Српски писац и новинар Марко Видојковић примио претњу смрћу

од admin
0 коментар

 

„Знам где станујеш, заклаћу те к***** сине… Прво ћу да те закољем а онда имам да те сечем на комаде глупандеру глупи… Заклаћу те, кунем се“, стоји у поруци коју је Видојковић примио путем поруке на свом Инстаграм налогу.

Видојковић је рекао да је пријавио претње које је добио својој компанији Јунајтед медија.

„Имам нулту толеранцију према оваквим стварима. Свакодневно ме вређају и говоре о свему, али кад почну са физичким претњама, а камоли са клањем и сецкањем, имам нулту толеранцију. Очигледно је то чудовиште, јер ко год напише овакве ствари заиста није нормалан“, рекао је Видојковић.

Ово није први пут да Видојковић добија претње. Често им је изложен; међутим, последњи случај који је такође процесуиран је када је неко написао њему и његовом колеги Кулачину на њиховом јутјуб каналу где постављају своје епизоде: „Биће вама опела кад вас Вучић дохвати.“

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије, рекао је да су се бес и нетрпељивост умножили у јавном простору.

„Првенствено захваљујући државним званичницима, нисмо изненађени што су појединци, неподобни за режим, попут Марка, препуштени на милост и немилост разних поремећених починилаца. Нажалост, могу бити сигуран да ово није последња претња Марку и многима који су критични према владајућој странци, јер је захваљујући агресивном наративу политичара наше друштво препуно са све више и више бесних људи који желе да туку, силују и линчују. Међутим, ми се не повлачимо и не ћутимо, и учинићемо све да заштитимо своје чланове као што су Видојковић, Кулачин и многи други, као и да извршимо притисак на институције да пронађу све оне који нападају новинаре“, рекао је он рекао.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану Независном удружењу новинара Србије у најоштријој осуди претњи смрћу. Наша мрежа захтева да особа која је претила буде кривично гоњена и ухапшена што је пре могуће. Очекујемо адекватну санкцију која ће имати јасан ефекат одвраћања. Такође, позивамо српске власти да осигурају рад новинара у овој земљи, јер је Србија земља у нашем региону која је пријавила највећи број напада и претњи новинарима у последњих неколико година и важно је да цео регион престане са овим трендом у будућности.

 

О овом новом случају обавестицћемо све релевантне националне и међународне заинтересоване стране.

 

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље – Загреб, 21.06.2021.

 

Удружење новинара Косова

 

Удружење новинара Македоније

 

Удружење БХ новинари

 

Хрватско новинарско друштво

 

Независно удружење новинара Србије

 

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар