Почетна » ПРОВОКАЦИЈА Крвник Тачи тајно прави војску!

ПРОВОКАЦИЈА Крвник Тачи тајно прави војску!

од admin
0 коментар

Усред кључне фазе дијалога са Београдом и без дозволе косовских Срба, Хашим Тачи и Иса Мустафа су одлучили да формирају своју војску.

Она би настала из Безбедносних снага Косова које су сада надлежне за цивилну заштиту и немају тешко наоружање.

– Косово ће имати своје оружане снаге и за то смо добили подршку НАТО – рекао је косовски шеф дипломатије Тачи.

Он и премијер Мустафа спремили су тајни план трансформације БСК у војску изменама постојећих закона, за шта је потребна само проста већина у парламенту. То је начин да се заобиђе Српска листа, јер за формирање војске путем измена Устава Косова били би неопходни гласови Срба.Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, саветује косовске Албанце да уместо о војсци размишљају о новим школама, универзитетима и радним местима за све који живе на Косову.

– У времену у којем сви желимо мир и сигурност и говоримо о помирењу, коме су потребне нове војске на Балкану? Зар није било довољно оружја, ратова и страдања? – каже Ђурић за “Блиц”.

Председник Одбора за КиМ у Скупштини Србије Милован Дрецун верује да Приштина покушава да заобиђе Србе.

– Резолуција 1244 јасно каже да тамо не могу да постоје никакве оружане формације, осим међународних, па ни Србија на то не може пристати. Власт у Приштини, суочена са формирањем Заједнице српских општина и Суда за злочине ОВК, покушава да компензује губитке – каже Дрецун.

Он сматра да влада у Приштини заиста има подршку НАТО за ову одлуку.
Међутим, како кажу “Блицови” извори на Косову, све гласније се шушка да Хашим Тачи паралелно ради на разбијању Српске листе, односно да покушава да се с председником те листе Александром Јаблановићем договори о трговини – да Јаблановић и њему лојални посланици подрже формирање војске и промену Устава Косова, а да заузврат добију сигурна места у власти.

Коментар Јаблановића јуче нисмо успели да добијемо.

Генерал без војне школе
Командант БСК је Рахман Рама, генерал без формалног војног образовања и некадашњи припадник ОВК. Како стоји у његовој званичној биографији, Рама (45) је прошле године завршио студије међународног менаџмента у Приштини, а похађао је официрске курсеве под окриљем НАТО. Рама каже да течно говори енглески и српски језик.

Американци их финансирају
Годишњи буџет Безбедносних снага Косова износи нешто мање од 43 милиона евра. Према подацима са сајта БСК, ова формација се углавном финансира из буџета Косова, али има и донаторе, а најзначајнији су амерички контингент Кфора и НАТО. Међу земљама у којима се припадници БСК обучавају су САД, Хрватска, Македонија, Словенија, Турска и Шведска.

Сви дошли из ОВК
БСК су формиране 2009. под окриљем САД и НАТО, а њихов први командант био је Сулејман Сељими, командант ОВК и осумњичени за ратне злочине над Србима. Сви високи официри БСК претходно су били припадници ОВК.

Бојана Јеловац    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар