Почетна » АФЖ захтева системску зашиту жена у случају силовања

АФЖ захтева системску зашиту жена у случају силовања

од Други Пишу
0 коментар

Поводом оптужнице Вишег јавног тужилаштва у Панчеву за силовање петнаестогодишње девојчице, Аутономни женски фронт испред Зелено-левог фронта, захтева решења за системску заштиту жена у ситуацијама почињеног кривичног дела силовања.

Осим боље примене постојећег законског и институционалног оквира у погледу заштите жена од родно заснованог насиља и кажњавања починилаца, неопходно је и усклађивање дефиниције кривичног дела силовања са Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама, која обезбеђује правни оквир за кажњавање сваке сексуалне радње без пристанка.

Политика ЗЛФ-а је усмерена на системска решења која би премостила јаз између распрострањености случајева сексуалног насиља и малог броја пријава. Осим института поверљивог лица, темељне едукације, проширивања мреже Сигурних кућа и Центара за жртве сексуалног насиља при болницама у Србији, успостављања функционалног националног СОС телефона, предлога за увођење сексуалног образовања, предлажемо и да се као најконкретнија мера у болнице уведу рапе китови – медицински комплети у случају силовања.

Поседовање ове опреме је кључно за доказивање кривичног дела силовања. Изостанак оваквих доказа резултира чињеницом да се испод 5% случајева силовања окончава осуђујућом пресудом.

Према подацима светских и локалних организација које се баве насиљем над женама у већини пријављених случајева, реч је о силовању малолетница од стране члана породице или породичног пријатеља, што указује да се само одређени облик сексуалног насиља иоле пријављује, и отвара питање колико оних у другачијим контекстима остаје непријављено.

Захтевамо усвајање наведених решења која би допринела стварању сигурног простора за жртве силовања и охрабрило их да о њему проговоре, што је неопходан корак за стајање на пут сексуалном насиљу, наводи се у саопштењу,Аутономни женски фронт / Зелено-леви фронт

Можда ти се свиди

Оставите коментар