Почетна » Шта тачно пише у Предлогу измена Закона о локалним изборима који су подржала 184 посланика

Шта тачно пише у Предлогу измена Закона о локалним изборима који су подржала 184 посланика

од Други Пишу
0 коментар

Група од 184 народна посланика поднела је председнику Скупштине Србије Предлог измена закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима, којим ће, уколико буде усвојен, бити омогућено да редовни локални избори буду одржани 2. јуна, истовремено кад и београдски избори.

Како је Н1 већ најавио, предлаже се измена члана 35. и то тако да од дана расписивања локалних избора до дана до дана гласања не може проћи мање од 30 ни више од 60 дана, чиме се ствара могућност да редовни локални избори могу да буду одржани 2. јуна, а расписани и након 18. априла.

Такође, предлаже се и да се рок за најраније расписивање локалних избора помери са садашњих 120 на 150 дана, чиме се, како је објашњено, обезбеђује истовремено одржавање локалних избора у што већем броју јединица локалне самоуправе.

Тиме је омогућено да се 2. јуна гласа и за одборнике Градске општине Нови Београд, јер избори у тој општини, према садашњим законским решењима, не би могли да буду расписани пре 11. маја, а самим тим ни одржани 2. јуна.

Комплетан текст Предлога закона, заједно са потписима свих посланика који су предложили његово донешење, можете погледати ОВДЕ.

Предложено је и да закон ступи на снагу већ следећег дана од дана објављивања у „Службеном гласнику“, да би се, како је наведено, стекли услови за што скорије расписивање избора за одборнике скупштина јединица локалне самоуправе који треба да буду одржани у 2024. години и њихово одржавање истовремено са расписаним изборима за одборнике Скупштине града Београда.

Седница парламента заказана за понедељак у 11 часова

Раније током дана, председница Скупштине Ана Брнабић рекла је у обраћању јавности да је Предлог измена и допуна Закона о локалним изборима упућен у Скупштину и да је седницу парламента заказала за понедељак, 22. април.

„Процедура доношења закона налаже да сваки законски предлог мора бити упућен у скупштинску процедуру најмање 24 сати пре почетка седнице на којој се о њему расправља, тако да сам заказала седницу за понедељак, 22. април у 11 сати. У понедељак од 9 часова држаћу Колегијум за све посланичке групе, да се договоримо о току те седнице и начину рада“, појаснила је Брнабић.

О намери владајуће коалиције да и београдски и редовни локални избори буду одржани истовремено 2. јуна, што је био један од захтева коалиције „Србија против насиља“, Н1 је писао још 13. априла.

Одлуку власти да локални избори буду истог дана кад и београдски председница Скупштине Србије Ана Брнабић је саопштила 18. јуна, наглашавајући да је то њена одлука након консултација са председником Србије Александром Вучићем.

У којим градовима и општинама ће бити одржани избори

Подсетимо, редовни локални избори биће одржани у следећим градовима: Ниш, Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Кикинда, Вршац, Панчево, Сомбор, Нови Сад, Сремска Митровица, Ваљево, Пожаревац, Јагодина, Ужице и Чачак.

На биралишта ће изаћи и гласачи из следећих општина: Бачка Топола, Мали Иђош, Житиште, Нова Црња, Нови Бечеј, Ада, Кањижа, Нови Кнежевац, Сента, Чока, Алибунар, Бела Црква, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Апатин, Оџаци, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Врбас, Жабаљ, Србобран, Сремски Карловци, Темерин, Тител, Инђија, Ириг, Пећинци, Рума, Стара Пазова, Шид, Свилајнац, Бољевац, Ариље, Нова Варош, Сјеница, Чајетина, Горњи Милановац, Ивањица, Врњачка Бања, Рашка, Тутин, Алексинац, Сврљиг, Босилеград, Бујановац и Сурдулица.

Гласаће и бирачи из 23 градске општине: Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин (Београд), Медијана, Палилула, Црвени Крст, Пантелеј, Нишка Бања (Ниш) и Костолац (Пожаревац).

FoNet/Aleksandar Bardа

Никола Којић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар