Почетна » СРБИЈА ЦЕНТАР – СРЦЕ – Понош: СРЦЕ неће давати легитимитет режиму учешћем на неусловним београдским изборима

СРБИЈА ЦЕНТАР – СРЦЕ – Понош: СРЦЕ неће давати легитимитет режиму учешћем на неусловним београдским изборима

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник странке Србије центар генерал Здравко Понош изјавио је да ова странка неће учествовати на поновљеним београдским изборима 2. јуна јер би то значило „давање легитимитета режиму“.

„На данашњем Главном одбору потврдили смо одлуку председништва да нећемо учествовати у изборној фарси 2. јуна. Што се тиче локалних избора, локални одбори ће одлучити сами о томе. У унутрашњости се опозициони живот ван скупштине не види“, рекао је Понош на Оснивачкој скупштини Србија центра Нови Сад.

Он је истакао да је одлука о неизласкуу на изборе „краткорочно посматрано на штету интереса наше странке, али у интересу грађана што је много важније“.

„Нисмо хтели да одустанемо од принципа. Чланице коалиције Србија против насиља потписале су заједно са коалицијом НАДА 9. марта Договор за поштене и слободне изборе према коме нећемо изаћи на избори док се не испуне услови. То нас обавузује и пред чланством, грађанима, и тим људима који су то предложили. Не смемо да злоупотребимо имена тих људи. Они заслужују поштовање. Стали су иза нас, не смемо да се играмо с тим“.

Према његовим речима колација Србија против насиља је формално престала да постоји након завршетка избора јер је то и била коалиција за републичке изборе.

„Ми смо наставили да живимо као Србија против насиља и после тога, али као један консултативни формат, а у републичком парламенту је свако имао своју посланичку групу. Борили смо се заједно за понављање београдских избора и ту битку смо добили јер смо били упорни, чврсти и јединствени. Друга борба је била за поправљање изборних услова. Ту борбу нисмо добили јер овај пут нисмо били истрајни и јединствени до краја. Део коалиције је сматрао да не може да се постигне више и пристали су на излазак на изборе 2. јуна. Ми смо уверени да бисмо постигли много више да смо остали заједно и упорни до јесени. Ми нисмо одустали, одустали су они који су прихватили да иду на изборе 2. јуна под неизмењеним околностима“.

Понош је поновио да је и ОДИХР констатовао да нема времена да се поправе услови до 2. јуна.

„Вучић има разлога да буде задовољан. Апелујем да ову разлику не претворимо у поље у коме ће нам по живцима плесати Вучић. Сада постоји разлика у ставовима, али би било добро да и даље оштрица деловања буде окренута ка режиму. Опозиција се дели на сарадљиву и тврдглаву. Ми смо ова тврдоглава“.

Понош је истакао да режим свакодневно показује да нема намеру да иоле поправи изборне услове за предстојеће изборе.

„Изласком на изборе ће тешко моћи да се поправљају изборни услови до наредних избора којих неће бити наредне четири године. Режим неће имати потребу да их организује раније јер ће им опозиција која излази на дати легитимитет“.

Говорећи о претходним састанцима опозиције са Аном Брнабић, Понош је подсетио да власт није хтела да прихвати предлог Уставног закона којим би се избори померили за јесен.

„То је могла да буде прилика да успоставимо државно јединство јер би за измене закона било неопходна двотрећинска већина у Скупштини.Брнабић је искористила ту формулацију да позове на јединство за изгласавање Закона о локалним изборима, за шта им треба само проста већина“.

Понош је објаснио да за предстојеће изборе Вучић потенцирати теме усласка Косова у Савет Европе и Резолуцију у Сребреници.

„Не може он тим темама да се похвали. Али не може ни са локалним темама јер ту стоји још горе. Долазак Си Ђинпинга и Ким Кардашијан у Србију ће бити део њихове кампање за београдске изборе“, рекао је Понош.

За председника ГрО СРЦЕ Нови Сад изабран је Дејан Куља, професор физичког васпитања.

Можда ти се свиди

Оставите коментар