Почетна » У немачким медијима оштар тескт о Вучићу и Телекому

У немачким медијима оштар тескт о Вучићу и Телекому

од Други Пишу
0 коментар

Handelsblatt, бизнис новине на немачком језику и једна од најчитанијих публикација у Немачкој, је објавио текст под насловом „Србија жели да се придружи ЕУ, али многи Срби осећају блискост са Русијом“.

„Највећа земља Западног Балкана жели у ЕУ, али руски утицај у Београду није једини који је снажан. Циљ Русије је да државе тог региона држи подаље од Брисела и да спречи ширење НАТО. Гледајући статистику, Путинова стратегија успева јер, према недавном истраживању Балканске иницијативе за слободне медије, око 95 одсто Срба види Русију као истинског савезника“, истиче се у тексту, преноси Н1.

Подсећају да је Србија од 2012. године кандидат за чланство у ЕУ, али да је, упркос томе, остала једина земља у региону која није увела санкције Русији и једина која купује оружје од Руса и од Кинеза.

Та политика је забележена и у извештају Европске комисије о напретку Србије. Са једне стране хвале што је Србија примила украјинске избеглице и подршку резолуцијама Генералне скупштине УН, којима је Русија суспендована из Комитета УН за људска права.

Са друге стране, у извештају се критикује блискост Србије са Русијом, преноси Н1.

„На почетку руске инвазије на Украјину, Ер Србија је дуплирала летове за Русију, док је део српских медија био део снажне руске кампање дезинформација. Високи званичници су износили ставове о руској агресији који су у супротности са ставовима ЕУ“, наводи се, између осталог, у том извештају.

Ауторка Сенада Соколу наводи да ће брзина приступних преговора Србије са ЕУ зависити пре свега од решења конфликта Београда и Приштине. Подсећа да од 2011. траје дијалог под покровитељством Брисела.

Додаје да је главно пропагандно оружје власти у Србији Телеком Србија, за коју каже да је највећа српска телекомуникациона компанија и да има блиске везе са председником Александром Вучићем, преноси Н1.

„Телеком Србију финансира, између осталих, руска Сбербанка, од које је Телеком 2019. добио позајмицу од 88 милиона америчких долара. На пример, Руссиа Тодаy може да емитује пропаганду преко Телекомових кабловских канала“, наводи се у тексту Ханделсблатт-а.

Вучић, који контролише телевизије са националном фреквенцијом, као и највеће таблоиде, је мајстор пропаганде, каже Антоанета Николова из Балканске иницијативе за слободне медије (БФМИ).

Подсећа да је актуелни председник Србије био министар информисања у режиму Слободана Милошевића деведесетих година.

„Вешто се игра са проруским осећањима Срба“, каже Николова.

Foto:Dusan Milenkovic/ATAImages/Shutterstock

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар