Почетна » РАЗБИЈЕНА ЈЕ НАЈВЕЋА СРПСКА ЗАБЛУДА: „Чувајте ми Југославију“ српски краљ НИКАДА није ИЗГОВОРИО на самрти!

РАЗБИЈЕНА ЈЕ НАЈВЕЋА СРПСКА ЗАБЛУДА: „Чувајте ми Југославију“ српски краљ НИКАДА није ИЗГОВОРИО на самрти!

од admin
0 коментар

Срби су деценијама веровали у легенду да је српски краљ Александар на самрти у Марсеју изговорио: „Чувајте ми Југославију“, а прочитајте шта је заправо рекао и због чега је ово још једна југословенска заблуда

Генерације људи у Југославији одрасло је на лекцијама из историје које су нас училе да су последње речи краља Александра И Карађорђевића биле “Чувајте ми Југославију”, ипак, ово је само још једна од легенди у које смо веровали. Телеграф.рс вам доноси истину о овом трагичном догађају и убиству српског краља у Марсеју!

Сви народи у Југославији одрасли су на учењу да су последње речи краља Александра Карађорђевића изговорене на самрти у Марсеју биле “Чувајте ми Југославију”, ипак да је ово само мит , тврди Бранислав Глигоријевић, који у својој књизи о Александру износи необориве чињенице.

Према његовим речима краљ Александар 9. октобре 1934. године када је на њега извршен атентат није могао да каже ове речи, јер је преминуо врло брзо после рањавања, те једноставно за ову реченицу “није било времена”.

Како тврди аутор овог дела тадашња Југославија била је растрзана унутрашњим немирима и трзавицама између Срба, Хрвата и Словенаца, а ова реченица послужила је власти да направи државну паролу која је учврстила и ујединила земљу.

Foto: Wikipedia / Djordjes

Занимљива је и чињеница да су французи тврдили да је краљ на самрти рекао сасвим другу реченицу, а она је гласила: “Чувајте француско-југословенско пријатељство”.

Подсетимо приликом посете Француској, у коју је отпутовао да би учврстио одбрамбени савез против нацистичке Немачке, краљ Александар И убијен је у Марсеју, 9. октобра 1934. године од стране хрватских усташа и македонске организације ВМРО, а под заштитом Италије, Немачке и Мађарске.

Заједно са њим тада је убијен и француски министар спољних послова Луј Барту. Атентатор је био припадник ВМРО-а Владо Черноземски.

Његова смрт дубоко је потресла читаву Југославију, а његово тело испраћено је од стотина хиљада људи читавим путем до Опленца, где је сахрањен је у Задужбини краља Петра И. Народна скупштина и Сенат Краљевине Југославије дали су му назив Витешки краљ Александар И Ујединитељ.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар