Почетна » „Ја сам Вучићев кум, скинућу ти униформу“: Панићеве пријаве за вређање полицајаца застареле

„Ја сам Вучићев кум, скинућу ти униформу“: Панићеве пријаве за вређање полицајаца застареле

од Други Пишу
0 коментар

Против Уроша Панића, сина човека блиског власти Петра Панића Пане, два пута су се водили поступци у Прекршајном суду у Београду због вређања полицајаца. Према њиховим изјавама, говорио им је да ће да им „скине“ униформе, а у једном случају и да је кум председника Србије Александра Вучића. ЦИНС открива како за ово никад није кажњен.

Била је ноћ и на улицама Дорћола није било пуно аутомобила. Два момка су се возила у наранџастом ламборгинију. Један од њих седео је поред возача и снимао га. Возач се обраћао београдској полицији. Позвао их је да дођу под ротацијом да га јуре, да виде како им бежи:

„Ајде пандури купите се, да вам покажем шта је београдски фантом“.

Док је псовао полицију, додавао је гас.

„Он дошао из Каменице. Он мене да стигне. Не можеш ти мене да стигнеш, друже. Нисмо ти и ја исто.“

О овом снимку се данима причало у медијима. За воланом је био Урош Панић, син Петра Панића Пане блиског људима из власти, за кога медији наводе да је кум председника Србије Александра Вучића.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потврдио је недавно да је његов отац Петар председников познаник, али не и кум.

„Стално ми причате и стално ’кумић председника Вучића’. Једном за свагда, тај момак, тај Панић није никакав кум председника Вучића“, казао је Гашић у Скупштини одговарајући опозицији.

Након снимка вожње у ламборгинију, полиција је саопштила да је против Уроша Панића поднето више пријава због прекршаја у саобраћају.

Међутим, документа до којих је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) показују да нема Урош Панић само саобраћајне прекршаје, већ да су у последње три године против њега вођена и два поступка за ремећење јавног реда и мира због вређања полицајаца. Како се наводи у пријавама, говорио им је да ће им „скинути“ униформе, а у једном случају се позвао на кумство са Вучићем. Оба случаја су застарела – један крајем септембра прошле, а други почетком ове године.

Адвокат Иван Нинић, који је за ЦИНС анализирао ове предмете, каже да је све што се дешавало у тим поступцима ишло у корист Панићу:

„Панић, заправо, све време ужива заштиту полиције, док се суд није довољно интересовао за ове предмете“.

„Ићи ћеш на рапорт“

Крајем септембра 2020. године полиција је зауставила ауди на Новом Београду. Возио га је Стефан Савић, али он није био његов власник. То је, према Савићевим речима, био Урош Панић. Када му је полиција рекла да је ауто у прекршају, Савић је позвао Панића који је онда дошао на лице места.

Полицајци су му објаснили да је возило неисправно и да морају да га одузму. Панић је био револтиран. Према пријави, полицајцу је рекао:

„Ја сам Вучићев кум, сменићу те, наћи ћу ти ново радно место, скинућу ти униформу, нећеш је носити, ићи ћеш на рапорт код Станића (тадашњи начелник београдске полиције Милан Станић, прим. нов)“.

Због тога је полиција против њега убрзо поднела прекршајну пријаву. Од тада па до септембра 2022. Панић се ниједном није појавио на суду.

У међувремену, у јануару 2021. Панић је ушао у расправу са, како полиција тврди, познаником и ударио га песницом у главу. Приликом привођења је, према пријави, опсовао полицајце:

„П***те ми к***ц, остаћете без посла, скинућу вам униформу“.

У том случају се пред судијом појавио једном, непуних месец дана пред застару поступка, када је све признао.

Упркос томе, судија није донела пресуду. И тај случај је застарео.

Тражећи Панића

Тиктокер и директор
Урош Панић запослен је као директор у Семлин Адвентуре Инвестмент, фирми која се бави некретнинама, а у којој је у већински власник његов отац Петар. Поред тога, заступник је огранка који се бави изнајмљивањем аутомобила у још једној породичној фирми Петар Пан Семлин. Судији је у децембру прошле године рекао да месечно зарађује 60.000 динара. На његовом Тик Ток налогу прати га на десетине хиљада пратилаца, а ту често качи снимке брзе вожње у луксузним аутомобилима.

Код прекршаја вређање службених лица у вршењу службене дужности из Закона о јавном реду и миру, пресуда мора да се донесе две године од када је до њега дошло. У супротном случај застари.

У оба Панићева поступка један од разлога за застару је што се он скоро уопште није појављивао на суду, иако су судије тражиле да га полиција доведе на суђење.

Документација показује да су у првом поступку, покренутом након што се позивао на кумство са Вучићем, полицајци више пута одлазили на његову адресу, али га ниједном нису нашли. О томе су обавестили суд.

Након тога је прошло шест месеци када је судија опет наредила полицији да га доведе. Овога пута из Министарства унутрашњих послова (МУП) није стигао извештај шта је по тој наредби полиција урадила, нити се суд за то интересовао. Шест месеци касније поступак је застарео.

Адвокат Иван Нинић каже да није примерено да прође толико времена између ове две наредбе. Забрињавајуће је, додаје, и то што је између друге наредбе и застаре прошло пола године:

„И полиција и суд знају да ће наступити застарелост. Полиција шест месеци не доставља суду извештај о разлозима због којих не приводи Панића, а суд такав извештај и не тражи, нити понавља наредбу“.

Нинић додаје и да је судија пре застаре требало да врши притисак на полицију и да се интересује шта онемогућава да се наредба спроведе.

Председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић каже да у том суду судије у просеку имају хиљаду предмета у раду и да сами одлучују шта су приоритети. На питање зашто је између две наредбе за довођење Панића протекло више од пола године, каже да судија није ни морала по други пут да тражи од полиције да га на суђење доведе, већ да сачека да то ураде по првој наредби:

„И поред ове чињенице, суд је поново издао наредбу за довођење, те је у том смислу коментар за временски период који је протекао између ове две наредбе, излишан“.

Суд такође, према њеним речима, не тражи од полиције извештај шта су урадили поводом наредбе јер је она јасна – Панића је било потребно довести у суд.

Из Министарства унутрашњих послова нису одговорили на питање ЦИНС-а.

У другом случају, где је полицајцима рекао да ће остати без посла, Панић се до пред крај суђења није појављивао.

Позив суда на прво рочиште није уручено Панићу, јер није био на адреси. На следеће заказано суђење није дошао из здравствених разлога и дописом је у марту обавестио суд о томе. Након тога је судија заказала суђење за септембар, шест месеци касније. Ни тада се није појавио па је судија полицији издала наредбу за његово довођење.

Панић се појавио тек месец дана пред застару када је испричао да је до свађе и песничења мушкарца на улици, па вређања полицајаца дошло јер је био пијан, а да је у исто време пио и лекове. То је, казао је, код њега изазивало агресивно понашање.

„Када сам престао да пијем лекове више немам такво понашање и обећавам да се овако нешто убудуће неће поновити“, додао је на крају саслушања.

На питање зашто пресуда није донета ни када је Панић саслушан непуних месец дана пред застару, Ристановић објашњава да за то није било времена.

„Судија све и да је могла истог дана да изради одлуку, морала је имати у виду време за уручење одлуке које, уколико би било преко огласне табле суда, треба да протекне 15 дана од дана остављеног обавештења о пошиљци и још осам дана да би се сматрало урученим, као и рок од осам дана за правни лек, те таква одлука не би у року за вођење поступка постала правоснажна.”

Нинић истиче да је судија морала да напише пресуду, а суд да покуша да је уручи пре него што прекршај застари без претпоставки да у томе неће успети:

„То што је поступајући судија сматрао да не треба трошити време и труд у ситуацији када апсолутна застарелост наступа за краће од месец дана, то је, само по себи, посебно скандалозно“.

Адвокат: Панић неће да прича
У покушају да дође до коментара од Уроша Панића ЦИНС је позвао његовог адвоката Милисава Чогурића. Он нам је рекао да га није заступао у овим предметима, али да ће га позвати да види да ли жели да прича са нама. Након неког времена, обавестио нас је да Панић то не жели.

У разговору је рекао и да ће пратити оно што напишемо:

„И боље да се са мном не…Ово није никаква претња, само упозорење (…) Није добро за било кога да се са мном…јер ја знам свој посао“.

Foto Printskrin Cins

Јована Томић   Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар