Почетна » Упозорење МОК-а државама које забрањују спортистима учешће у такмичењима из политичких разлога

Упозорење МОК-а државама које забрањују спортистима учешће у такмичењима из политичких разлога

Одлука о домаћину Игара 2036. године неће бити донета пре 2026. или 2027. године

од Други Пишу
0 коментар

Међународни олимпијски комитет (МОК) упозорио је данас државе које из политичких разлога забрањују својим спортистима да учествују у такмичењима, да би могле да нашкоде својим плановима да организују Олимпијске игре.

Чланица МОК и бивша председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић означила је „све већу политизацију спорта“ као један од проблема, на панелу са светским лидерима о земљама које желе у будућности да организују Олимпијске игре.

Иако није навела проблематичне земље, Пољска и Индонезија су изразиле интересовање да организују Олимпијске игре 2036. године. То су следеће Игре чији ће домаћин бити изабран.

Посљка је забранила руским спортистима да учествују на овогодишњим Европским играма које је организовала, а Међународна фудбалска федерација (Фифа) одузела је у мају Индонезији домаћинство Светског првенства за фудбалере узраста до 20 година, пошто та земља није желела да Израел учествује.

„Сведоци смо све више ограничења учешћа спортиста у међународним такмичењима“, рекла је Грабар-Китаровић на састанку МОК-а у Мумбају.

Она је додала да панел МОК-а који повезује потенцијале кандидате, а којим она председава, „мора узети у обзир свако кршење олимпијске повеље у свим фазама дијалога“.

„Важно је да се све заинтерсоване стране и могући домаћини обавежу да ће поштовати етички кодекс и правила понашања“, навела је Грабар-Китаровић.

Одлука о домаћину Игара 2036. године неће бити донета пре 2026. или 2027. године.

Грабар-Китаровић је рекла да ће се радити по новијем процесу, којим ће се избећи јавне кампање и спорна гласања. Домаћини Игара су традиционално бирани када је листа кандидата стављана пред 100 чланова МОК-а.

Уместо тога, потенцијални домаћини сада раде иза сцена са МОК-ом, што доводи до тога да кандидат добија ексклузивни преговарачки период за фино подешавање својих планова.

Домаћин Игара 2032. године Бризбејн је први изабран на овај начин пре две године, када су чланови МОК одобрили препоруку Извршног одбора којим је председавао Томас Бах.

Раније данас неколицина чланова МОК питала је да ли Бах може да остане председник и додатне четири године, до 2029. Његов мандат истиче 2025, а да би остао и даље на челу МОК, потребна је промена правила, што би могло да се догоди у јулу уочи почетка Олимпијских игара у Паризу 2024.

 

Beta/AP

Можда ти се свиди

Оставите коментар