Почетна » ДОКАЗ ПОСЛЕ 7 ГОДИНА Чавићу украли злато!

ДОКАЗ ПОСЛЕ 7 ГОДИНА Чавићу украли злато!

од admin
0 коментар

Чувено олимпијско финале 2008. у пливању на 100 метара лептир стилом је намештено! Победа је додељена Мајклу Фелпсу иако је Милорад Чавић био бржи и заслужио злато.

Ту тврдњу изнео је највећи пливач свих времена Марк Спиц.
– Видео сам мејл од компаније „Омега“, која је била званични мерач времена на Олимпијади у Пекингу, у коме стоји да је Фелпс изгубио трку – рекао је Марк Спиц, а преноси британски „Телеграф“.

У тој чувеној трци је одлучила – једна десетинка, а Фелпсу је била потребна победа да би оборио управо Спицов рекорд по броју освојених злата на једној Олимпијади. Спиц их је у Минхену 1972. освоји седам, а Фелпс у Пекингу 2008. осам. Медаља освојена у трци против Чавића је била седма у низу.

Ипак, врло брзо после трке појавиле су се фотографије на којима се види да је Чавић први додирнуо тастер на крају трке. Српски пливачки савез је одмах уложио протест, који је Светска пливачка организација (ФИНА) одбила уз образложење да је Фелпс тастер притиснуо како треба, тј. јаче.

Отад се већ неколико пута причало о том злату, а Спиц је на недавној додели Лауреус награда у Шангају изнео нове детаље.

– Ако је „Омега“ била званични мерач времена, зашто као и у свим другим случајевима резултат није био доступан неколико секунди после трке? Не верујем да је победио у тој трци – тврди Спиц.

Због тих навода спреман је да реагује и Пливачки савез Србије.
– Уколико било шта може да се уради, ми ћемо покушати. Даћемо све што можемо да докажемо да Милорад заслужује злато. Већ данас ћемо контактирати са Олимпијским комитетом Србије, посаветовати се са њима и ако је могуће кренути у синхронизовану акцију. Пошто је реч о Олимпијским играма, јасно је да цео процес треба да иде преко Међународног олимпијског комитета. Ипак, да би се покренула званична истрага, неопходно је да реагује нека од комисија МОК. С обзиром на то да је реч о јавној тврдњи веома респектабилне особе, логично би било да се покрене истрага – каже за „Блиц“ Драган Радосав, председник Пливачког савеза Србије.

Било је покушаја да се добије реакција швајцарског произвођача сатова „Омега“ на Спицове тврдње, али без резултата.

Поповић: Мислили смо да је први
– У први мах свима нам се учинило да је Чавић стигао први на циљ. Био је потпуно концентрисан на финалну трку и сасвим спреман – рекао је после трке Петар Поповић, тадашњи тренер Милорада Чавића.
50,59 је време које је „Омега“ приписала Чавићу у трци олимпијског финала у Пекингу. Фелпс је био стотинку бржи
Чавић О „Омеги“
– Можда би било другачије да нису спонзори Фелпсу, можда би после три дана дискусије рекли да је други резултат. У врху ФИНА је много политике.
8 злата са највећих такмичења (европска и светска првенства и Олимпијада) има Милорад Чавић

Феноменални Марк Спиц
Марк Спиц је можда и најбољи спортиста свих времена. Под надимком Албатрос освојио је седам злата у седам пливачких дисциплина на Олимпијади у Минхену 1972. године. Током каријере је поставио 33 светска рекорда.

Миљан Милошевић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар