Почетна » U Srbiji će biti veće plate i penzije!

U Srbiji će biti veće plate i penzije!

од admin
0 коментар

„Povećanje plata u javnom sektoru i penzija koje je najavila Vlada Srbije biće razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih zvaničnika“, rekao je Sosa na konferenciji za medije u Narodnoj banci Srbije, u odgovoru na novinarsko pitanje.

„Mislimo da će postojati fiskalni prostor za povećanje plata i penzija, ali u ovom trenutku ne znamo koliki će on biti“, rekao je Sosa.

On je istakao da je neophodno da se dobro odmere svi činioci kako ne bi došlo poremećaja fiskalne ravnoteže.

„Razmotrićemo prostor za ovakvu vrstu povećanja, koje treba da bude konzistentno sa parametrima predviđenim u stendbaj aranžmanu“, rekao je Sosa.

Dodao je, takođe, da će i jednokratna isplata penzionerima od 6.000 dinara koje je juče najavio ministar finansija Dušan Vujović biti predmet razmatranja u nastupajućim razgovorima MMF i predstavnika Srbije.

O eventualnom novom stendbaj aranžmanu između Srbije i MMF, Sosa kaže da je „još rano za to“.

„Imamo još šest meseci do kraja ovog aranžmana i na Vladi je da odluči da li joj i kakav aranžman sa MMF treba“, rekao je Sosa.

Ako Vlada Srbije bude odlučila da joj je aranžman sa MMF potreban, on će, kako je naglasio, biti sasvim drugačiji od sadašnjeg, jer se ekonomska situacija u našoj zemlji promenila.

„Postojeći program smo započeli kada je fiskalna situacija bila veoma teška, a u potencijalno novom programu, fokus će biti na drugim parametrima, na konkurentosti, rastu i zaposlenosti“, objasnio je Sosa.

On je naveo da je fiskalna situacija poboljšana, pri čemu je budžetski deficit smanjen sa 7,0 procenata BDP na projektovanih 1,1 odsto BDP ove godine, što je najniži nivo od 2005, a javni dug pada brže nego što je projektovano.

MMF ukazuje da fiskalna konsolidacija ide ispred plana i da je praćena bržim rastom, što je, kako primećuje odraz poverenja proisteklog iz odlučnog rešavanja pitanja održivosti javnog duga.

Sosa je rekao da je MMF u sadašnjim zaključcima zadržao projekciju rasta BDP na tri procenta za ovu godinu, ali da su ti podaci zasnovani na ekonomskim pokazateljima koji su bili na raspolaganju do juna.

Šef Kancelarije MMF je, međutim, najavio da će u narednih nekoliko nedelja ta projekcija biti verovatno revidirana naniže, zbog štete koju je poljoprivreda pretrpela usled suše i delom zbog energetike.

„Druga područja su snažna. Još uvek vidimo rast koji će se oporavljati do 3,5 odsto naredne godine“, rekao je Sosa.

Sosa je ukazao da i dalje postoje „ranjivosti“ i strukturne slabosti, koje MMF vidi u kašnjenju reforme javnih i državnih preduzeća, državne uprave i opterećenosti privrede neformalnim privrednim sektorom.

Takođe je istakao da je potrrebno jačati institucije da bi se poboljšala konkurentnost i privredni ambijent.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар