Почетна » КИСЕЛА ВОДА ЈЕ ЛЕТИ ОПАСНА! Неуролог упозорава: Ево која се пића не би смели да пијемо током летњих врућина

КИСЕЛА ВОДА ЈЕ ЛЕТИ ОПАСНА! Неуролог упозорава: Ево која се пића не би смели да пијемо током летњих врућина

од Други Пишу
0 коментар

Иако већина људи ужива у лету и топлим данима, летње врућине многима доносе и здравствене проблеме.

-Екстремне температуре сметају свима јер на овако високим температурама долази до ширења крвних судова, који исхрањују и мозак, срце, бубреге, све виталне органе, то лоше подносе и најздравији појединци, а за људе који већ имају нека обољења васкуларног система мозга, срца, овакве температуре додатно стварају услове за развој озбиљнијих оштећења. Ако причамо о мозгу, ту може да се развије прво хипоксија, односно недостатак хранљивих материја и недостатак крвотока, долази до пада крвног притиска, још ако се не узима терапија како треба,започео је причу у Јутарњем програму на ТВ Прва председник Друштва неуролога Србије, проф. др Ранко Раичевић.

Он је истакао да је поред избегавања боравка напољу од 10 до 16 часова када је УВ зрачење најјаче, важно да када смо напољу носимо шешир, као и флашу негазиране воде, не много хладне.

-Обавезно негазирана јер одређени јони ако се унесу у већим количинама могу да буду покретачи поремећаја срчаног ритма. Тако да је најбоље пиће негазирана вода. Нисам против да млади људи некад попију нешто газирано, али они који већ имају проблема треба да воде рачуна. Строго сам против алкохола у овим околностима, додатно шири крвне судове и смањује потрошњу кисеоника у мозгу и срцу. Сада су алкохолна пића на овим екстремним температурама посебно опасна, а најопаснија су та такозвана жестока алкохолна пића – додаје он.

Током врелих летњих дана дешава се да се људи пробуде са главобољом, а неуролог открива да ли је то последица врућина.

-Апсолутно, стварају се и услови за слабији сан, веома је често прекидан буђењем, да се попије чаша воде, мења се јонизација атмосфере, каже лекар,

Коришћење клима уређаја током лета је свакодневица, а неки чак и спавају са укљученом климом што доктор никако не препоручује.

-Клима има своје место и она служи расхлађивању просторија, а не хлађењу и стварању услова да будемо у Ослу, а ми смо у суштини на Кипру. Значи, да се направи температура која је шест-седам степени различита у односу на спољашњу и да нам у тој просторији не буде хладно ни топло, већ пријатно. Нажалост, сведоци смо да кад уђете у неку продавницу, тамо је температура, убеђен сам, 18 степени, поручио је на крају доктор.

Мондо/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

18 + one =