Почетна » Разлози због којих треба јести трешње, не само због укуса

Разлози због којих треба јести трешње, не само због укуса

од Други Пишу
0 коментар

Фраза „додати трешњу на врх“, поред метафоричног, може имати и дословно значење, посебно када су у питању здравствене ствари.

Ови мали рубинцрвени плодови слатко-киселкастог укуса не само да представљају одличан додатак тортама, колачима и разним пецивима, већ су сами по себи моћан извор антиоксиданата.

Ово су разлози зашто их обавезно треба уврстити у исхрану.

Отклањају несаницу

Ако имате проблема са спавањем или узимате суплементе мелатонина пре спавања јер имате несаницу, свакако би требало да додате трешње у своју исхрану.

Оне садрже мелатонин и стога природно подстичу здрав и квалитетан сан, наводи The Economic Times.

Снижавају холестерол

Истраживања су показала да трешње, а посебно сокови и пића направљени од њих, благотворно снижавају ЛДЛ холестерол, који је највише одговоран за већи ризик од срчаног удара.

Сок од трешања може бити користан и за чишћење масне јетре, јер смањује триглицериде, преноси Цитy магазине.

Регулишу крвни притисак и спречавају дијабетес

Трешње помажу у регулисању и систолног и дијастолног крвног притиска и на тај начин стабилизују хипертензију.

Ово воће, због своје киселости, има и низак гликемијски индекс, што значи да не изазива скокове инсулина и на тај начин спречава дијабетес. Осим тога, трешње су одличан извор угљених хидрата за оне који већ имају дијабетес типа ИИ.

Смањују симптоме артритиса и гихта

Трешње имају антиинфламаторна својства и могу олакшати бол, а добре су и за пацијенте са остеопорозом јер пружају заштиту од хабања ћелија. Међутим, оно што је још важније јесте чињеница да ово воће ублажава болове који се јављају као последица артритиса и гихта.

Поправљају расположење

Истраживања су показала да трешње, посебно слатке, одлично побољшавају расположење јер смањују ниво кортизола – хормона стреса.

City Magazine/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар