Почетна » Перић Дилигенски: Србији у процесу евроинтеграција недостаје дух закона и поштовање владавине права

Перић Дилигенски: Србији у процесу евроинтеграција недостаје дух закона и поштовање владавине права

од Жиг Инфо
0 коментар

Народна посланица Србија центра др Тијана Перић Дилигенски изјавила је да је оно што недостаје Републици Србији у процесу евроинтеграција “јесте дух закона и поштовање владавине права”.

“Изузетно ми је драго што ће Европска комисија да се посвети нашој самопроцени активности резултата датих у преговарачком поглављу 23 и 24 јер сматрам да је то стуб евроинтеграција. Међутим, живимо парадокс у Србији, а то је да уместо владавине права поредак је заснован на такозваним неформалним институцијама и њиховој владавини. То се односи на корупцију, клијентелизам, фаворитизам, против чега је потребно да се боримо што је цондитио сине qуа нон како би Србија постала пуноправна чланица Европске уније”, рекла је Перић Дилигенски на Одбору за европске интеграције у Скупштини Србије.

Она је истакла да се Поглавље 23 односи на независно правосуђе, самостално тужилаштво, борбу против корупције и оснаживање основних и мањинских права.

“Преговарачко поглавље 23 је алфа и омега евроинтеграцијског учинка. Прво се отвара и последње се затвара”.

Перић Дилигенски је подсетила да је Србија 2016. отворила Акциони план за преговарачко поглавље 23.

“Ми ни за јоту нисмо одмакли у имплементацији активности предвиђених овим планом. Као болну тачку детектујем одсуство усвајања Националне стратегије за борбу против корупције која се шест година чека као Годо”, казала је Перић Дилигенски и додала да је СНС дошао на власт на крилима борбе о спречавању корупције.

Према њеним речима на пољу високе корупције ништа није урађено у смислу броја процесуираних јавних функционера, оптужених и осуђених.

“Број пресуда којима се трајно одузима имовинска корист за коруптивна кривична дела је нула. Јасно је да ми на плану владавине права и борбе против корупције не радимо ништа”, закључила је Перић Дилигенски.

Можда ти се свиди

Оставите коментар