Почетна » Наша месна заједница: Београд на води прави пијацу која је све само не пијаца

Наша месна заједница: Београд на води прави пијацу која је све само не пијаца

од Други Пишу
0 коментар

У току је јавна презентација за урбанистички пројекат за уређење површина јавне намене у блоковима 28, 29а и 30 у Београду на води. Један од планираних објеката је градска пијаца која је то само у називу а у ствари је комбинација гараже и пословног простора за издавање. Осим пијаце која суштински није пијаца је планирана изградња хотела површине око 18.000 квадрата са 163 собе и 6 стамбених зграда од 8 и 9 спратова површине преко 80.000 квадрата са 649 станова.

Градска пијаца је урбанистичким пројектом планирана као петоспратница површине око 16.000 квадрата која ће имати у приземљу 48 тезги и просторије које ће користити ЈКП Београдске пијаце на 1. и 5. спрату. Међутим, пијачни простор ће заузимати око 800 квадрата, канцеларије предвиђене за управу пијаце на 1. спрату ће заузимати свега 85 квадрата, а на 5. спрату око 1000 квадрата. То значи да ће пијачни простор са све канцеларијама за управу пијаце заузимати око 10% објекта који је предвиђен за градску пијацу.
Гаража са 192 паркинг места која је предвиђена на 2. и 3. спрату заузима преко 6000 квадрата, а канцеларије за изнајмљивање и мултифункционални простор на 4. спрату заузимају скоро 1300 квадрата.

Очигледно је циљ овог урбанистичког пројекта да се надоместе паркинг места за хотел и стамбено-пословни комплекс и да се на конто објекта јавне намене дође до пословног простора од чијег ће изнајмљивања профитирати инвеститор Београд на води доо. Све парцеле на којима је планирана изградња пијаце су у јавној својини па би овим инвеститор дошао до вредног земљишта изградњом објекта који суштински нема јавну намену.
Ниједним планом, укључујући и просторни план подручја посебне намене за Београд на води који је у овом урбанистичком пројекту плански основ није планирана изградња пијаце на овој локацији. Уместо да се реконструише пијаца Сењак која се налази у непосредној близини локације новопланиране пијаце прави се приватна пијаца у Београду на води. Пре више од 4 године су порушени наводно бесправно изграђени објекти код Сењачке пијаце због најављене реконструкције и још увек тај простор није уређен нити очишћен, а о реконструкцији пијаце нема ни говора.

Основна школа, вртић и објекат социјалне и здравствене заштите који су првобитно планирани у блоку 30 нису предмет овог урбанистичког пројекта иако би он требало да се бави уређењем површина јавне намене а не изградњом хотела и стамбено-пословног комплекса. Претходним изменама просторног плана за Београд на води је промењена планирана намена за основну школу, вртић и објекат социјалне и здравствене заштите у намену становање. Блок 30 за који је планирана изградња кула до 100 метара се налази уз комплекс Београдског сајма. Сваким новим изменама просторног плана за Београд на води се планирају десетине хиљада квадрата и куле од 100 метара око или боље речено уместо нашег споменика културе Београдског сајма док се школе, вртићи, амбуланте и други објекти јавне намене избацују или уопште нису приоритет.
Грађани могу да поднесу примедбе на овај штетни урбанистички пројекат до 16. септембра Агенцији за просторно планирање и урбанизам Републике Србије. Документација може да се преузме на сајту Министарства грађевинарства.

Можда ти се свиди

Оставите коментар