Почетна » СРБИЈА ЦЕНТАР: ЗАХТЕВАМО НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ ДИРЕКТОРКЕ ЈП „ЕЛЕКТРОМРЕЖА СРБИЈЕ“ ЈЕЛЕНЕ МАТЕЈИЋ ЗБОГ СВЕСНОГ УНИШТАВАЊА ПРЕНОСНОГ СИСТЕМА И УГРОЖАВАЊА ЕНЕРГЕТСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ СРБИЈЕ

СРБИЈА ЦЕНТАР: ЗАХТЕВАМО НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ ДИРЕКТОРКЕ ЈП „ЕЛЕКТРОМРЕЖА СРБИЈЕ“ ЈЕЛЕНЕ МАТЕЈИЋ ЗБОГ СВЕСНОГ УНИШТАВАЊА ПРЕНОСНОГ СИСТЕМА И УГРОЖАВАЊА ЕНЕРГЕТСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ СРБИЈЕ

од Други Пишу
0 коментар

У саопштењу од 13.9.2024. објављеном на сајту Електромреже Србије (ЕМС), које је делом пренео и Фонет, а које је реакција на саопштење странке Србија Центар од 12.9.2024, ЕМС поново неуспешно покушава да прикрије да је преносни систем Електромрежа Србије несигуран, да је питање тренутка, уколико се ништа не предузме, када ће да „пукне“ и потрошачи у Србији остану без електричне енерегије.

Овакав рад ЕМС-а повлачи законску одговорност лица која руководе фирмом, пре свих генералног директора Јелене Матејић. Овим путем захтевамо од генералног директора ЕМС да јавности саопшти: да ли је о предоченом несигурном раду преносног система због повећаних напона информисано Министарство рударства и енергетике (МРЕ) и ако јесте када? Захтевамо да због свега предоченог генерални директор ЕМС Јелена Матејић поднесе неопозиву оставку или буде разрешена дужности, а у случају да је о проблематици информисано и МРЕ оставку захтевамо и од надлежне министарке МРЕ.

Наиме, Правилима о раду преносног система (Правила) дефинисано је (страна 17) да је рад преносног система сигуран ако се (тачка 1) напони у свим чвориштима налазе унутар нормалних радних вредности. Нормалне радне вредности су дефинисане подтачком 3.2.3.2 Правила где је за 400 кВ мрежу дефинисан опсег између 380 кВ и 420 кВ (из разлога што у мрежи постоји значајан део опреме номиналног напона 380 кВ која је највише угрожена недозвољеним пренапонима који вишедеценијски трају). Из претходно наведеног је недвосмислено и очигледно јасно да је рад преносног система несигуран у свим режимима у којима се у чвориштима јављају напони изнад горњих дозвољених вредности, чиме је директно угрожена енергетска безбедност Србије. Сигурност рада је детерминистичка категорија и систем не може бити мање или више сигуран. Систем је сигуран ако је испуњен критеријум сигурности. Уколико није, систем је несигуран. У свом саопштењу ЕМС недозвољено високе напоне ублажава термином „повишени напони“ покушавајући ненормално радно стање система да прикаже као нормално у коме су напони ето „повишени“, с тим да не помиње да је то „повишење“ изнад горње дозвољене границе.

Својим саопштењем ЕМС је де фацто признао недозвољене високе напоне на мрежи 400 кВ као и да по овом питању није урађено ништа од 2012. године до дана данашњег! А за то време је направљена неповратна штета првенствено на огромном делу опреме у мрежи 400 кВ чиме су практично проневерена средства пореских обвезника и државе Србије за шта руководство ЕМС сноси сваку могућу врсту одговорности! Једина оперативна мера коју ЕМС спроводи, а која не решева проблем, своди се на најобичнија укључивања и искључивања подоптерећених водова 400 кВ (без да су поразмислили да овом мером додатно смањују енергетску безбедност Србије тиме што смањењем броја компоненти у систему свесно смањују сигурност и стабилност исте те мреже). ЕМС наставља да се понаша као лекар који је свестан да му пацијент има хипертензију, али то пацијенту не саопштава и не прописује терапију а истовремено очекује разумевање и од друштва и од несрећног пацијента! И даље стоје на становишту да је упитно да ли је за људе хипертензија здрава или није? Повишени напони недвосмислено утичу на животни век опреме тако да исти експоненцијално смањују! Нисмо питали ЕМС шта мисле да ураде у будућности него зашто су више од деценије дозволили несигуран рад преносног система и опрему система дословце неповратно уништавали скраћујући јој животни век (то никаква будућа решења о којима причају више не могу вратити јер се ради о трајним деградацијама опреме). При томе су створени непотребни трошкови који се мере милионима €-директних трошкова на девастацији опреме ЕМС. Овоме треба додати и огромне трошкове и губитке ЕПС -ових електрана које нису могле, због превисоких напона у преносној мрежи, нормално да раде и пласирају своју енергију у мрежу, већ се иста морала увозити. Можда је то био циљ?

Нисмо од ЕМС очекивали да грађанима Србије објашњавају зашто је преносна мрежа у деценијском технички недозвољеном режиму, већ зашто као неко ко је задужен да управља државном имовином нису ништа предузели да то нерегуларно стање реше? Кад помињу будућа решења да ли су установили колики део проблема генеришу сами, а колико проблема стварају суседи? И сходно томе, да ли мисле да проблеме које стварају земље у окружењу решавају новцем буџета и новцем грађана Србије? Просто је невероватно да ЕМС не разуме проблематику о којој говоримо, а то је да треба првенствено да реализују интересе државе Србије чија средства троше па тек онда, ако оправдано треба, било које друге интересе, а не да раде обрнуто! ЕМС по Закону о енергетици има обавезу да одмах предузме конкретне мере да недозвољене високе напоне спусти испод горњих нормалних вредности. То је морало бити урађено пре деценију и више јер члан 108 Закона о енергетици, став 1, тачка 1, одређује да је оператор преносног система одговоран за сигуран, поуздан и безбедан рад преносног система и квалитет испоруке електричне енергије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар