Почетна » Мистерија камиона Војске Србије у дворишту Блажића дан након масакра: Сведоци оца убице повезивали са шверцом оружја

Мистерија камиона Војске Србије у дворишту Блажића дан након масакра: Сведоци оца убице повезивали са шверцом оружја

од Други Пишу
0 коментар

Суђење Урошу Блажићу и његовом оцу Радиши, за масакр у селима Дубона и Мало Орашје 4. маја прошле године, одржано је претходних дана у просторијама Специјалног суда у Београду. Саслушан је велики број сведока, међутим, и даље нема одговара на питање шта су камиони Војске Србије радили у дворишту породице Блажић дан након масакра који је починио оптужени убица. Ипак, искази појединих сведока можда би могли да дају одговор на то питање.

Главни претрес на суђењу за масакре у околини Смедерева и Младеновца одржћава се у просторијама Специјалног суда у Београду, јер је на првом рочишту почетком ове године дошло до великог инцидента у згради Вишег суда у Смедереву, када су окривљеног Уроша Блажића ставили да седи у малој судници, само неколико корака од породица жртава и том приликом су родитељи изреволтирани насрнули на оптужене.

На самом почетку суђења Блажићима постављено је једно питање чији одговор немамо ни дан данас.

Наиме, током суђења родитељи убијених и рањених, као и саме жртве масакра које су преживеле, саслушани су пред судом, а осим што су искористили прилику да се одбрате Блажићима, свако од њих је питао шта су камиони Војске Србије радили испред породичне куће Блажића дан након масакра. Такође, упитали су и због чега је Војна полиција обезбеђивала кућу убице и није дозвољавала ни припадницима МУП Србије да приђу.

Један од родитеља изнео је тврдњу да постоје и снимци са надзорних камера које су забележиле кретање камиона у Доњој Дубони, испред породичне куће Блажића. Такође, прва комшиница Блажића потврдила је да је истина да су камиони били у дворишту њихове куће дан након масакра. Речено је и да су непознате ствари изношене из куће и убациване у камион, али да нико није одговорио шта се дешава.

Портал Нова.рс упутио је питања Министарству одбране како би нам разјаснили мистерију око војних камиона у кући Блажића, међутим до данас нисмо добили.

Пушке, пригушивачи, муниција
Иначе, у кући Блажића, након масакра, заплењена је велика количина оружја.

Само у викендици Блажића, у селу Шепшин, полиција је пронашла карабин са оптиком, пиштољ, сигнални пиштољ, два пригушивача, ловачки нож и друге делове оружја, 164 метка различитог калибра, 13 ловачких патрона, 12 чаура, 4 сигнална метка и 25 комада карабинске муниције.

Такође, приликом претреса куће и помоћног објекта у насељу Вињиште, где се крио Блажић након масакра, полиција је пронашла четири ручне бомбе, више кутија са пиштољском муницијом, више комада пушчане муниције, оквир за пиштољ, два оквира највероватније за аутоматску пушку, носач оптике, као и аутоматску пушку без фабричког броја.

Сведоци причали о шверцу оружја
Поједини сведоци, који су запослени у Војсци Србије и који су радили са оптуженим Блажићем, тврдили су током данашњег суђења у петак да се Радиша Блажић доводио у везу са нестанком оружја из војних објеката.

Поједини су истакли и да то датира од деведесетих, те да су га неки војници оптуживали за шверц оружја.

Подсетимо, стравични масакри догодили су се у ноћи 4. маја у местима Дубона и Мало Орашје. Урош Блажић тада се довезао својим мерцедесом до Равног гаја, где су се млади из Малог Орашја окупили и дружили. Тада је пуцњима из рафалне пушке убио петоро и ранио већи број њих. Одатле се одвезао у родну Дубону и прво је из пиштоља пуцао на раднике који су постављали капију у једном дворишту, да бит потом пуцао на младе који су се окупили у школском дворишту у центру села.

Из Дубоне побегао је у околину Крагујевца, где је ухапшен јутра 5. маја у кокошињцу на имању свог ујака.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Јован Младеновић    Нова

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар