Почетна » КАСА ПРАЗНА Директно сазнаје: Припадницима МУП зараде се исплаћују позајмицама од ЕПС!

КАСА ПРАЗНА Директно сазнаје: Припадницима МУП зараде се исплаћују позајмицама од ЕПС!

од Други Пишу
0 коментар

У буџету Министарства унутрашњих послова велики је мањак јер последње зараде исплаћују се захваљујући позајмици од Електропривреде Србије, сазнаје Директно.рс!

Ивицу Дачића, који је кормило МУП-а преузео у мају, дочекало је више него непријатно изненађење – празна каса. Из буџета од 116,19 милијарди динара, колико је Влада предложила а Скупштина изгласала, за време мандата његовог претходника Братислава Бате Гашића, према сазнањима Директно.рс, потрошено је више пара него што је требало.

Новац је трошен за оружје и опрему, возила, изградњу и реконструкцију објеката, али и за исплату потраживања запослених и грађана Србије, који су тужили МУП и суд је пресудио у њихову корист. Та превелика потрошња МУП-а, а ко је и на који начин празнио буџет, тек би требало да буде предмет истраге Државне ревизорске институције у чијој је надлежности контрола трошења државног новца.

Последице тог пражњења буџета је да протеклих месеци МУП није имао довољно новца за исплату зарада, па се обратио Јавном предузећу ЕПС-у. Под којим условима је била та позајмица јавности није познато. Рекло би се на неки начин држава позајмљује од саме себе да би намирила своје запослене. То може само у Србији, чија Влада се хвали да је за првих осам месеци ове године имала суфицит у буџету од 15,3 милијарде динара!

Министарство унутрашњих послова не само да није имало довољно пара за исплату плата, већ и како сазнаје Директно.рс, појединим фирмама које су реновирале објекте МУП-а такође нису исплаћени завршени послови. Радници тих предузећа не дозвољавају да МУП „преузме“ те објекте и запослени се врате у зграде у којима су радили, док МУП не намири дуг, а тиме и они добију заостале плате.

Какав је положај МУП-а у Влади можда сведочи и то да ни ребалансом буџета, крајем прошлог месеца, ово министарство није добило онолико пара колико је тражило, за рецимо разлику од Безбедно-информативне агенције, коју су Влада и Скупштина наградили јер су добили више од планираног новца.

Foto: Shutterstock

Директно.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар