Почетна » Протест радника Колубаре, забринути за радна места и „распарчавање“ ЕПС-а

Протест радника Колубаре, забринути за радна места и „распарчавање“ ЕПС-а

од Други Пишу
0 коментар

Радници Рударског басена „Колубара“ протестују у Лазаревцу јер су незадовољни због промене правне форме Електропривреде Србије (ЕПС) из јавног предузећа у акционарско друштво.

Иницијатор радног тела „Јединство Колубара“, које је организатор протеста, Горан Перишић, каже да су највише забринути за радна места, али и распарчавање Колубаре и ЕПС-а.

„Брине нас и што ћемо бити само произвођачи а не трговци, тако би и рачуни за струју скочили, ти који тргују би диктирали цену струје“, рекао је Перишић.

Истакао је да немају подршку ниједног Колубариног синдиката, што је, како каже, срамно.

„Чак је једна група, добили смо информације, да су позивали своје истомишљенике да не излазе на протест. А ово је протест за целу Србију. Ја сам чекао на багеру да нас тај синдикат позове на штрајк, да зауставимо багере и буде генрални штрајк и зауставимо прелазак у акционарско друштво“, нагласио је.

Каже да су их подржали грађани Лазаревца, колеге из Костолца и Обреновца, а да су ту и посланици опозиције.

Милован Ћулибршић рекао да ће, уколико дође до промене власништва ЕПС-а, прве на удару бити „све ћерке фирме ЕПС-а“. Он је истакао да сви морају да буду јединствени у борби.

„Сви знамо шта се све догодило претходних година, сумњив непрофесионални менаџмент који је погрешним потезима обарацао цену ЕПС-а и бацио га на колена. Синдикалци су своје улоге одлично одиграли у ‘изрежираној’ представи“, рекао је Ћулибршић.

Радница „Колубаре“ Драгана Миљанић истакла је да је циљ овог протеста оспоравање преласка ЕПС-а у акционарско друштво.

„На питање ко ће и како трговати струјом немамо одговор, само прептоставке. Замислите шта ће се дешавати због интереса великих група и приватног капитала. Телеком, Бусплус и остали су доказ да нисмо зрели за прелазак из јавног предузећа у акционарско друштво или за приватизацију“, рекла је Миљанић.

„Зато мислимо да је ова трансформација бесмислена и угрожава опоравак ЕПС-а који је у току, а тиме угрожава и становништво и привреду“, додала је она.

foto n1

Н1 Београд, нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар