Почетна » Владимир Ђукановић потврдио да је нуклеарна инжењерка добила отказ због твитова против Вучића и Брнабић

Владимир Ђукановић потврдио да је нуклеарна инжењерка добила отказ због твитова против Вучића и Брнабић

од Други Пишу
0 коментар

Посланик Српске напредне странке адвокат Владимир Ђукановић потврдио је да је инжењерка из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, недавно добила отказ због тога што је критиковала власт на Твитеру.

Судећи према преписци на овој друштвеној мрежи, Ђукановић и поменута инжењерка започели су расправу у којој јој је адвокат јасно ставио до знања да на ко је, иако се она труди да заштити идентитет. Затим је своје поруке обрисао.

„Обрисани твитови су твитови Владимира Ђукановића. У другом ми је ставио до знања да зна ко сам. Зато питам: какве везе он има са достављањем “анонимног” писма мојој фирми у мају 2020. које је покренуло досциплински поступак због твитова? Такђе питам – ко стоји иза мог отказа?“, написла је на Твитеру инжењерка, која је недавно за Време говорила о томе како је због твита против власти добила отказ.

 

За оне који нису упућени, овако је Време недавно о том случају писало:

„Она је нуклеарни инжењер. Због своје стручности цењена је у међународним круговима. Школовала се у земљи и усавршавала у иностранству. Ради дуже од две деценије, желела је да до пензије буде стручњак који служи својој држави и народу. Као једна од запослених у Директорату за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност годинама је радила на важним пројектима из тих области. У пословима са нуклеарним силама нема места за грешку, зато што би свака могла бити фатална и она је никада није направила“, писало је у тексту, у којем се даље наводи да ова држава нема много таквих стручњака.

„Међутим, власт је решила да и такве одбаци и прогони, уколико се усуде да критикују владајућу партију – Српску напредну странку. Она се усудила. Под надимком Мила Сила на друштвеној мрежи Твитер критиковала је и коментарисала поступке владајућих политичара. Никада под пуним именом и презименом. Никада у радно време. Никада није споменула где ради и шта је по занимању. Никада није коментарисала институцију у којој ради. Критиковала власт јесте, али претила није. Мила Сила био је надимак иза ког је ова инжењерка себи дозволила да буде мислеће и политички освешћено биће, које има право да се изјасни, макар у виртуелном свету“.

У решењу о њено отказу наводи се следеће:

„… преко Твиттер налога полемише директно са Премијерком Владе Републике Србије Аном Брнабић обраћајући јој се речима: „Провидни сте ко излог, непријатно ми је од ваше глупости“; „истог дана на порталу дневног листа Данас обраћа се Председнику Државе речима: „Опет некрофилија и непримерене речи“.

Адвокат Ђукановић, који иначе за себе тврди да политички није активан, а истовремено је посланик у Скупштини Србије, потврдио је да је управо ово разлог отказа.

Након што је обрисао твитове, Ђукановић се предомислио, па написао следеће:

„Уважена, очито вас је ухватила параноја, али због истине мораћу да вам одговорим. Елем, везе немам са тим о чему пишете. Богу хвала, сазнао сам ко сте сасвим случајно, а не видим што вам је то толики проблем, осим ако се саме себе не стидите. Ваљда се поносите тиме што пишете, зар не? Уосталом, није ли јадно да немилице друге пљујете, да радите на тако значајној позицији у државној институцији, а да грађани не знају кога плаћају за то пљување и ботовање? Но, упркос разним бљувотинама које сте писали на мој рачун, не бавим се таквим стварима и ништа слично нисам доставио, мада се искрено понекад питам да ли сам погрешио што нисам. Како год, жао ми је што сте добили отказ, јер капирам да вам је тај значајан извор прихода свакако битан. Верујем да ћете као истакнути стручњак успети да пронађете адекватан посао. Свако добро вам желим“, написао је Ђукановић.

 

Ово је прокоментарисала новинарка Времена Јована Глигоријевић.

„Није, Ђуко, значајан, него једини извор прихода. Твоји су оставили жену на улици због твитова који су пристојна критика, цивилизовани сами по себи, а поготово у поређењу са ониме што ботови СНС-а пишу неистомишљеницима овде. И имаш ти везе с оним о чему Мила пише, и те како“.

Уследио је следећи одговор:

„Никакве везе немам, нити ме занима. То како се дотична кукавички понашала да са позиције високо рангираног државног службеника немилице вређаш и пљујеш кога стигнеш, али да се не сазна ко си, највише о њој говори. Наш народ лепо каже- како сејеш, тако жањеш“.

На констатацију твитераша да она није изражавала своје политичко мишљење с позиције високо рангиране државне службенице, већ као анонимна твитерашица и потпуно невезано за своје радно место, Ђукановић је написао:

„Па добро. Преузела је ризик. Неко је сазнао ко је и то је тако. Седиш у диктаторској влади која те постави на тако битно место, представљаш државу и политику те диктаторске владе у тој области на међународном нивоу, али у слободно време, а можда и у радно време, пљујеш немилице ту исту владу, њене министре, њену политику… Не иде то“.

 

На питање да ли то значи да нико ко ради при државним институцијама нема право на политичко мишљење ако жели да настави да ради и без обзира на своје стручне квалификације. Ђукановић каже:

„Има, ко каже да нема. Само нека то лепо пише под пуним именом и презименом. Немој овако кукавички. Ружно је“, написао је Ђукановић и додао да би вероватно боље прошла да је писала под пуним именом и презименом.
„Више би је ценили“, написоа је он.

Затим је расправу закључила и инжењерка која је добила отказ.

„Обрати пажњу на цинично ругање особе која је све што има стекла партијском књижицом, особи која је све што има стекла радом и знањем уз тачно 0 протекције било какве врсте. Ђуке овог света не капирају да вредност коју черупају стварамо ми – људи које протерују и прогоне“, написала је она.

Foto Printskrin

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар