Почетна » ЗЛФ: Захтевамо обуставу принудне наплате дугова теткица и домара

ЗЛФ: Захтевамо обуставу принудне наплате дугова теткица и домара

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт/Не давимо Београд захтева да се обустави принудна наплата дуговања која теткице и домари имају због скандалозне одлуке Високог касационог суда, као и да Влада Републике Србије разреши правну позицију у којој се нашло помоћно особље, доношењем препоруке којом би се тражило од свих предшколских установа, школа, домова здравља и државног правобранилаштва да одустану од наплате трошкова судских спорова.

Још у децембру 2022. године одборници у Скупштини града Београда и посланици у Народној скупштини Зелено-левог фронта тражили су да град Београд и држава одустану од наплате судских трошкова које је помоћно особље у вртићима, школама, домовима здравља и болницама било у обавези да плати, након што је Врховни касациони суд пре мало више од годину дана донео одлуку да запослени који примају минималну плату немају право на посебну исплату топлог оброка и регреса.

Добрица Веселиновић, шеф одборничке групе Зелено-левог фронта – Не давимо Београд, предложио је тада на седници Скупштине града Београда да се на дневни ред седнице стави предлог препоруке градском правобранилаштву да одустане од наплате судских трошкова. Веселиновић је образложио решење да градско правобранилаштво које је поступке водило по службеној дужности, и у току радног времена, одустане од потраживања судских трошкова за хиљаду и нешто случајева у Београду и тиме спасе од будућих трошкова и извршитеља оне који већ живе од мизерних плата.

Нажалост овај предлог који је понављан на неколико седница Скупштине града Београда, одбијен је од стране владајуће већине СНС-а и СПС-а.

Народни посланик Роберт Козма, упитао је на седници Народне скупштине министра финансија, Синишу Малог, и тадашњег министра просвете, Бранка Ружића: „Зар ће држава да шаље јавне извршитеље на ове вредне, осиромашене, обесправљене људе који чисте иза болесних у болницама, иза наше деце у школама и вртићима? Због чега се овим људима који раде одговорне и тешке послове, потражују парнични трошкови који их воде у дужничко ропство?“

Зелено-леви фронт је тада указивао да су дугови теткица и домара занемарљив приход за буџет, а истовремено представљају омчу око врата за више од пет хиљада породица којима се потражују ови дугови. Нажалост, оно на шта смо упозоравали је сада постала сурова реалност.

Можда ти се свиди

Оставите коментар