Почетна » Какве су све теорије завере заживеле у време пандемије ковида 19?

Какве су све теорије завере заживеле у време пандемије ковида 19?

од admin
0 коментар

 

Када струка, односно наука, нема одговоре на многа питања, на сцену ступају теоретичари завере који се по правилу у све разумеју, и своја недоказива сазнања поткрепљују „доказима“ доступним на интернету.

Ово време је посебно погодно да се такве теорије „приме“ у широј популацији јер су лако доступне преко друштвених мрежа, а неретко их подржавају и познате личности.

Пандемија короне је изнедрила бројне теорије, од начина настанка вируса – да ли природним путем или у лабораторији у Вухану, преко његовог ширења путем 5Г мреже, до крајњег циља – измишљања вакцине којом ће амерички милијардер Бил Гејтс да чипује људе.

Непроверене и измишљене информације су отишле толико далеко да је Инстаграм почео да брише објаве у вези 5Г мреже (једну од њих је поделила и Јелена Ђоковић, супруга Новака Ђоковића), док је интернет гигант Јутјуб уклонио и забранио све објаве у вези са лечењем короне, које није потврдила Светска здравствена организација.

Портал Фејк њуз трагач се неколико година бави истраживањем лажних вести и њиховим пласирањем кроз медије. У последње време су анализирали бројне текстове, махом из таблоида, у коме се подржавају и поткрепљују теорије завере.

Стефан Јањић, уредник Фејк њуз трагача, каже за Данас да се у медијима у вези са вирусом корона појавио изузетно велики број теорија завере: да су вирус лабораторијски створили Американци да би зауставили економски раст Кине, али и да су Кинези смислили вирус да би докрајчили Америку, да се вирус шири путем 5Г мреже, али и да га у Србији шире мигранти, да је све осмислио НАТО како би Србију запрашио сарином и пластичним снегом, али и да је глобална криза заправо пројекат Била Гејтса који жели да нас све одреда чипује.

Овакве теорије су, додаје, веома лаке за памћење и уклопљене су у већ постојећи систем предрасуда, па се лако и препричавају и надограђују.

– Основни проблем лежи у томе што се као човечанство налазимо пред изазовом који укључује много нерешених питања. Ако питате научника када ће се пандемија окончати, он ће вероватно бити веома опрезан, јер је свестан комплексности истраживачког поступка за проналажење лека, а зна да у обзир мора да узме и низ статистичких и демографских параметара које није лако срачунати и чији даљи развој није лако предвидети. Са друге стране, ако некога од популарних шарлатана питате било шта о вирусу, он неће рећи „Не знам“, он има спремне одговоре на сва питања и његова теорија даје одговор на све недоумице – истиче Јањић.

Он додаје да такво „свезналаштво“ може да покаже само неко ко у суштини зна врло мало, и ко недостатак знања покушава да надомести крајње поједностављеном сликом света, у којој је – као у бајци – увек савршено јасно ко је позитивац а ко негативац.

– Суочени са великим бројем дезинформација и константним ширењем панике из таблоидних и политичких кругова, грађани покушавају да умире осећај неизвесности проналажењем било каквог одговора, и тада постају лак плен теоретичара завере. Јер лакше је поверовати у било какав одговор него у то да одговора на многа питања од егзистенцијалне важности тренутно нема. Ако у причу укључите и класични стереотип негативца – Сороша, Рокфелере, Ротшилде – успех вам је готово загарантован – наглашава Јањић. Према његовим речима, чак се и код опрезније публике често, након излагања теорији завере, јави помисао „сигурно ту има нечега“, а најчешће нема ама баш ничега, „осим гомиле атрактивно упакованих бесмислица“.

Теоријама завере у вези са корона вирусом се бави и екипа сатиричара из Њуз нета, иако су, како кажу, те теорије више опасне него забавне. Ненад Милосављевић истиче да су чули много теорија зевера у последње време, а занимљиво је да су све на неки начин повезане.

– Рецимо 5Г мрежа се поставља мимо воље и знања грађана и она не служи за пренос сигнала већ да се помоћу ње шири корона вирус. Корона вирус је створио Бил Гејтс јер ће да направи вакцине на којима ће да заради огроман новац, али истовремено ће у вакцине да убаци и чипове којима ће нас чиповати тако да власт може да нас прати у сваком тренутку. Истовремено, Гејтс је припадник огромног глобалног култа сатаниста, којем припадају многе јавне личности и политичари и то углавном они који припадају демократској опцији у Америци. Тај култ сатаниста отео је на десетине хиљада деце да би их силовали и од њих правили дрогу за подмлађивање, а баш пре неколико дана Трамп је ослободио 50.000 такве деце из тунела испод Њујорка, где су била заточена. Дакле, све је део једне огромне завере и све је повезано. Ако није, повезаћемо, само нам дајте мало времена, објашњава Милосављевић.

Његов колега Мирослав Вујовић каже да га буни зашто се људи, који падну на те јефтине трикове, барем мало не потруде и приложе неке доказе, барем мајушне назнаке да је огољено дрво поред наводне 5Г антене, чију су фотографију управо окачили на Фејсбук уз коментар „ЕВО ШТА НАМ РАДЕ!“ стварно страдало под утицајем некаквог опасног зрачења.

– Исто важи и за фотографију мртвих птица након олује у Америци које су се неким чудом обреле у Крагујевцу где их је покосила „управо уведена 5Г мрежа“. Посебно ме иритирају „Неће мене Бил Гејтс да вакцинише својом непровереном вакцином!“ ликови који умишљају некакву битност, плус баратају лажним терминима попут „непроверена вакцина“ за шта ја први пут чујем. Прилично сам убеђен да ниједна вакцина у историји медицине није могла бити пуштена у масовну употребу без строгих провера. А да не постоји 100 одсто безбедна вакцина, па то знају и деца и то ће вам сваки лекар рећи. Једина нада за све те ликове јесте да се чип у Гејтсовој вакцини заглави у игли, иронично закључује наш саговорник, додајући да више од „непроверених вакцина“ и 5Г мреже, треба да нас брине то што се убрзано крећемо ка друштву описаном у филму „Idiocracy“.

Људи дају себи на битности

– Теорије завере се међу људима тренутно примају из два разлога, први је то што људи седе код куће и имају превише слободног времена, а други је што се осећају важним када поделе неку овакву причу на Фејсбуку или у Вајбер групи, уз коментар типа „Људи, отворите очи!“, „шта нам раде!“ и „Ово нећете видети у медијима!“. Што је доста чудан резон, јер замислите колика би, на пример, била акција спасавања 50.000 деце однекуд, а да о томе не извести апсолутно ниједан медиј на свету, али да о томе информације има Миле из Житорађе и шерује их по Вајбер групама – истиче Ненад Милосављевић.

Од занимљивости до опасности

– Теорије завере понекад могу да буду занимљиве у тренуцима доколице, али у овако деликатним моментима су изузетно опасне, будући да снажно подривају поверење у науку, а управо ће нас наука – а не ексцентрици са Фејсбука и Јутјуба – из ове кризе и извући, каже Стефан Јањић.

Катарина Живановић  Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар